СИЦИЛИАНСКА КАСАТА С ПЪЛНЕЖ ОТ РИКОТА - CASSATA AL FORNO RICETTA SICILIANA

 

Тази касата с плънка от рикота, шоколадови капки и захаросани плодове най-често се приготвя за Великден. Това е маслена основа и по средата се изсипва рикотата и допълнения към нея. Много лесен и обикновен сладкиш с хубав , сочен крем.

300 г - брашно 00
120 г - кристална захар
1 пакетче - ванилин
120 г - масло на стайна температура
2 - яйца М
4 г - бакпулвер ( малка ч. л.)
ПЛЪНКА
700 г - рикота
две- три шепи - шоколадови капки
2 с. л - кристална захар
100 г - захаросани плодове, ползвах захаросани лимонови и портокалови  корички
100 г - смлени бишкоти



В купата на миксера се изсипва брашното, захарта, пакетчето ванилия, разбърква се и отгоре се поставя маслото на кубчета. На средна скорост се разбърква, докато се оформят  дребни трохи, прибавят се яйцата и се разбива, докато се оформи топка тесто, или докато изчисти стените на купата.
Изважда се и се дели на две части, като едната част, тя ще е основата на тартата е около 380 - 400 г, а другата част ще бъде капачето на тартата. 
Завиват се във фолио и се оставят най-малко за 2 часа в хладилник, оставих ги за 1 нощ.


Бишкотите се смилат на прах.
Рикотата се отцежда в цедка. Към нея се прибавят шоколадовите капки, захаросаните плодове и малко преди да се разположи в тартата се прибавя захарта, защото ако преседи със захарта по всяка вероятност ще се втечни.  
Разточва се върху хартия посипана с брашно първата част на охладеното тесто, по-голямата, основата. 
Прехвърля се във форма добре намаслена и покрита с малко брашно и изтупана с d 22- 23 см. Оформя се висок борд. около 3.5 - 4 см. 
( за прехвърлянето във формата ще си разреша да дам малко насоки, които съм научила от "Вкусно с  Йоли. 
Първо върху хартията се очертава с молив основата на формата. Тъй като ще има борд трябва да се разточи с 3 - 4 см по- голяма, от 22 см я разточих на 25 - 26 см. като тестото  също добре се напудря с брашно. Разточва се отвътре навън в кръг. След като е разточена отгоре са поставя дъното на формата и се изрязва, обръща се, дъното е готово, затваря се в ринга. От останалите изрезки се оформя борд, като  парчетата тесто  се разточват, измерват се със сантиметър и се захващат за стените на формата, а също и за основата, като се притиска с пръсти. ) 
След като е оформена тартата се поръсва с половината смлени бишкоти, разпределят се и се  изсипва рикота, като не се забравя и захарта да се добави, разпределя се. Отгоре се посипва с останалите бишкоти.
Върху хартия за печене се посипва брашно, поставя се тестото също посипано с брашно и с точилката се разточва  и се поставя, като се оформя и ръб от стените на основата и капачето, може да се затвори с вилици, оформих го с пръстите на ръката. 


Така приготвена се оставя на студено, докато загрее фурната на 170  градуса с вентилатор и се пече се около 35 - 40 минути.
Готовата Касата се изважда, охлажда се във формата за 20 минути и внимателно се освобождава от ринга. 
Охлажда се напълно и се напудря с пудра захар.








Коментари

Популярни публикации