ЛИСАБОНСКАТА ТОРТА НАЙ- ДОБРАТА ШОКОЛАДОВА ТОРТА В СВЕТА - TORTA LISBONA TORTA AL CIOCCOLATO PIU`BUONA AL MONDO


Лисабонската торта, по известна като LANDEAU CHOCOLATE  е една от най - добите торти в света. Създадена е от дизайнер от Лисабон, любител на сладкишите, който благодарение на успеха на тортата решава да отвори сладкарница, където се продава само тази шоколадова торта с огромен успех.
Шоколадовата торта е с мека основа и покрита с кадифен мус и според НюЙорк Таймс е "Дяволска добра".
Имах удоволствието на два пъти да посетя Лисабон, но за огромно съжаление не съм попадала на тази известна сладкарница, но независимо от това, тортата която предлагам е с удивителен вкус. Тази торта е за шоколадоманиаци, тя е изпълнена с шоколад и какао, при нея няма брашно, а само шоколад, яйца, масло, какао и това е.
Тортата  е изключително лесна, тя е крайно семпла и  при нея няма декорация, но още с първата хапка  обгръща с несравним  аромат на шоколад и какао.

ОСНОВА
110 г - качествено масло
120 г - черен кувертюр 55%
5 г - високакачествено какао
25 г - картофено нишесте / царевично
3 - яйца М
100 г - кристална захар
КРЕМ МУС
200 г - черен кувертюр 70%
350 мл - студена сметана 36%
какао за поръска

За приготвянето на тортата е необходимо форма с подвижен ринг с d 20 см с покрито дъно с хартия за печене и леко намаслени стени.
Ползва се висок процент сметана, за  да може да стегне добре, при тази торта няма желатин. Не ползвайте сметана 30%!

ОСНОВА
На водна баня се разтопява маслото и шоколадовите парчета при разбъркване с шпатула. След като сместа стане еднородна се сваля от котлона и се прибавя какаото и картофеното нишесте през цедка. Разбърква се с телена бъркалка и се оставя настрани.
Яйцата се разбиват със захарта за около 10 минути на висока скорост на миксера. Сместа трябва да бъде светла и пухкава и при вдигане на бъркалките на миксера трябва да може да рисува цифри.
На струйка се прибавя шоколадовата смес при движение отдолу нагоре с шпатула или телена бъркалка. Разбърква се до хомогенност.
Готовата смес се изсипва в подготвената форма.
Пече се на 170 градуса в статична фурна за около 23-25 минути, или до суха случка поставена по средата.
Изважда се и се охлажда за 20 минути в самата форма, а след това се  изважда от формата и се охлажда напълно.
По време на печенето ще се образува видимо капаче, което се отстранява с остър нож след като е напълно охладена. Изравнява се внимателно и борда. Обръща с дъното нагоре.
Така приготвената платка се връща обратно във формата с хартия на дъното. 
Оставя се настрана.
КРЕМ МУС
Нарязва се шоколада на парчета. 
Отделя се  60 г  шоколад и се нарязва на ситно.
200 мл сметана се загряват  до точка на кипене и се изсипват върху  140 г шоколадови парчета, разбърква се добре и се прибавя останалия наситнен  шоколад. Така добре ще се темперира при разбъркване. Оставя се настрана до пълно охлаждане на стайна температура.
Останалата сметана се разбива до твърди върхове и се прибавя към шоколада, разбърква се внимателно.
Цялата смес се изсипва върху платката във формата, заглажда се.
Оставя се в хладилник най-малко за 4 часа или за 1 нощ.
Преди сервиране се напудря обилно с какао.






Коментари

Популярни публикации