ТЕЛЕШКО С ТЪМНА БИРА


1 кг - телешко Вайсбрат
2 с . л - брашно
30 г - масло
50 г - зехтин Екстра Върджин
150 г - бекон
1 глава - стар лук
3 скилиди - чесън
3 - големи моркова
2 - филийки целина от глава
250 г - гъби печурки нарязани на филийки
30 г - сухи манатарки
250 мл - тъмна бира
250 мл - светла бира*
около 250 мл - телешки бульон
2 - дафинови листа
микс зърна на черен пипер
1 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сол
* смесила съм два вида бира, защото тъмната е с много силно изразен интензивен вкус и няма да се хареса в моята кухня, но всичко е по избор.

Месото се нарязва на големи кубчета и се овалва в брашното. 
Загряват се двата вида мазнина и се поставят кубчетата месо да се запечатат от всички страни. За да мога да съм сигурна , че месото ще може да омекне напълно по време на готвенето след като го запечатих в горещата мазнина, го отцедих и  добавих вода и малко сол и  сварих до готовност в тенджерата под налягане и не направих грешка. Въпреки, че Вайсбат е много добро, крехко телешко това варене  беше задължително.
След като беше готово го извадих от тенджерата и го оставих настрана. Прецедих бульона и го оставих и него настрана.
Сухите гъби ги залях с гореща вода и оставих за 30 минути, след това ги отцедих.
В същата отделена мазнина от запечатването на месото се запържва наситнената глава лук, прибавя се и бекона нарязан на кубчета, за около 3 -4 минути. Прибавя се пасиран чесън, целината на дребни кубчета и морковите нарязани на големи парчета,  двата вида гъби и се запържва всичко за още 3 -4 минути, или докато гъбите променят цвета си.
Връща се месото в тенджерата , налива се бирата и 250 мл бульон, добавят се дафинов лист и зърна черен пипер, ако е необходимо още малко сол и се оставя да къкри на слаб котлон за около 2 часа, при периодично разбъркване. Ако е необходимо по време на готвенето се добавя още малко гореща вода, а ако е останал още малко бульон е най-добре да се добави.
Сервира се с гарнитура от картофено пюре.



Коментари

Популярни публикации