АГНЕШКА ДРОБ САРМА

 

Традицията повелява по великденско време да се приготвя агнешко, било печено, пълнено, или дроб сарма. Тази година моите хора си пожелаха дроб  сарма, смятах, че ще пека бутчето, но то остава за друг път и така я приготвих. Не ползвам много от дреболиите, основно при мен е бял дроб, повече черен дроб, далак,  сърцето и това е всичко . Ако имам хубаво було, да е с дребни дупки мога да я завия точно на сарма, ама тази година ми се падна едно було не с дупки , а с големи кратери, няма как да я завия и го отстраних. Черва не ползвам, но всичко е по избор.

около 500 г - бял дроб, далак, сърце и  черен дроб
250 г - дългозърнест ориз
1 ч .л - червен пипер
3 връзки -  пресен зелен лук
1 връзка- пресен джоджен, или 1 ч . л . сух
1 ч . л - смлян черен пипер
сол на вкус
1 с . л - масло, олио за готвене
бульон от сварените дреболии, но не прекалявам и добавям гореща вода, смесено, но в полза на водата
ЗАЛИВКА
3 - яйца L
1 кофичка гъсто кисело мляко
3 с . л - брашно
сол и смлян черен пипер

Дреболиите много хубаво се почистват от всякакви жилки, и се прави малък разрез с нож във всяка . Слагат се в купа със студена вода и около 100 мл оцет. Така се оставят за 8 - 10 часа, да излезе възможно най-много от кръвта. След това  много добре се изплакват под течаща вода. 
Поставят се в тенджера с достатъчно вода и се поставят на умерен котлон. Посоляват се. 
След като заврат и се смени цвета на черния дроб веднага се изважда, а останалите дреболии продължават да се варят за около 1 час.
Отцеждат се , изваждат се , а  бульона се запазва, но задължително се прецежда, и се оставя настрана.
След като се охладят се нарязват на дребни кубчета.
В дълбока тенджера се  загрява олиото и 1 с . л . масло. Прибавя се наситнен зелен лук да се задуши . Прибавя се измития и отцеден ориз и добре се разбърква. Запържва се,  за 2  - 3 минути. Посипва се лъжичката червен пипер,  сол, наситнен джоджен, смлян черен пипер и се прибавят дреболиите, разбърква се добре. Наливат се 2 - 3  черпака от прецедения бульон. Намалява се температурата на котлона и се оставя да къкри, докато ориза поеме течността.
Готовата смес се изсипва в намазнена тавичка с малко олио, добавя се и гореща вода, около 3 черпака, добре се разбърква, ако е необходимо по време на печенето се добавя още малко гореща вода.
Пече се на 180 градуса за около 35 - 40 минути, докато ориза поеме течността.
ЗАЛИВКА
В купа се счупват яйцата, добавя се киселото мляко, добре се разбърква с телена бъркалка до гладка смес, посолява се със сол и черен пипер,  и се добавя брашното, като се преценява дали 2 с . л . или 3 с . л ., зависи от големината на лъжиците и вида на брашното. Много добре се разбива с телена бъркалка.
След като е готова дроб сармата се залива и се запича на грил - фурната, докато приятно се запече отгоре.
Изважда се, охлажда се за кратко и се сервира с гъсто кисело мляко.




Коментари

Популярни публикации