ХРУПКАВИ ПРЕСНИ КАРТОФКИ

 

1 кг- пресни картофи, по възможност еднакви по големина
3 - 4 с . л  - зехтин Екстра Върджин
2 ч . л - дижонска горчица
морска сол за поръска
смлян черен пипер за поръска
наситнен розмарин

Картофките не е необходимо да се обелват, а се измиват с четка под течаща вода. 
Поставят се в тенджера , завиват се с вода 1 см,  над картофките да има вода и се поставят на котлон да  се варят за 12 минути. Времето се измерва след като водата заври.
Свалят се от котлона, отцеждат се и се  прехвърлят в тавичка за печене. 
Охлаждат се за кратко и с палци, или с обратна лъжица внимателно се натискат отгоре за да се разпукат, но не и да се превърнат в картофено пюре.
В купичка се смесва зехтина, горчицата и хубаво се разбъркват. 
Картофите се поръсват със солта, смлян черен пипер, наситнен розмарин и се поливат със зехтина и горчицата.
Пече се на 200 градуса за около 30 - 40 минути
Последните 10 - тина минути може да се запекат на грил - фурна, до приятна златиста коричка.



Коментари

Популярни публикации