СПАНАЧЕНО СУФЛЕ - GREEK SPINACH SOUFFLE

 

Всяко суфле общо казано е ястие с повече яйца, може да се поднесе като предястие, или вечеря, ако е солено и също така в сладък вариант, като шоколадово суфле и винаги е много облачно, въздушно , много леко.
В оригиналната рецепта яйцата винаги се разделят на жълтъци и белтъци, като белтъците се разбиват на сняг и се прибавят, това дава допълнителен обем и въздушност на ястието, но тази рецепта е улеснен вариант на суфле със спанак, яйца,  брашно и сирена, нищо сложно. 
По принцип   всяко суфле се приготвя в  индивидуални  формички, почти е задължително,  както се приготвя примерно шоколадовото  суфле, но тук го приготвих в една обща керамична формичка.

400 г - спанак, може свеж или замразен
4 с . л -. универсално брашно
300 мл - прясно мляко
2 стръка -зелен лук
1 стрък - пресен  чесън
60 г - масло + 2 с . л зехтин Екстра Върджин
120 г - настърган пармезан, разделен на две
120 г - рикота
120 г - кашкавал настърган на едро ренде
3 - яйца L
1/4 ч. л - бакпулвер
сол , смлян черен пипер, индийско орехче
копър за поръска


Под течаща вода се измива спанака, до прозрачна вода.
Нарязва се на едро.
В широк тиган се разтопява маслото  и зехтина и се прибавя наситнен зелен лук. Запържва се за около 2 - 3  минути, да омекне, прибавя се наситнен пресен чесън, разбърква се за 1 минута. 
Прибавя се нарязания спанак и се разбърква, докато спадне обема му и промени цвета си.
В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата, прибавя се млякото, брашното с бакпулвера, разбива се отново за кратко и се прибавя рикотата, разбива се до еднородност с телената бъркалка. ( може да се ползва миксер, но много пръска)
В купа се настъргват пармезана, като се отделят 60 г те са за поръска отгоре на суфлето и кашкавала на едро ренде. Прибавят се към яйчената смес, разбърква се. Подправя се със сол, смлян черен пипер и индийско орехче.
Така приготвена цялата смес се изсипва в намазнена форма, поръсва се с отделеното сирене.  
Пече на 200 градуса за около 25 - 30 минути, до хубав загар.
Изважда се, охлажда се за кратко в самата фурна  на леко отворена вратичка , за да не спадне и се сервира, като се поръсва с наситнен копър за разкош.
.............
добавих и няколко пресни пържени картофки, които напълно подхождат за една  лятната вечеря.



Коментари

Популярни публикации