КАРТОФИ С ГЪБИ ПО ЛИГУРИЙСКИ - TEGLIA DI FUNGHIE PATATE ALLA LIGURE

 

Рецептата за картофи с гъби принадлежи към лигурийската традиция , а Лигурия е земя на гъбите от Леванте до Поненте. Ястието е скромно, семпло, но това не означава, че не е вкусно, напротив изключително на вкус и аромат на хубави гъби. Може да се поднесе като основно, или като гарнитура.

общо 500 г - гъби микс от печурки, кралска печурка и сухи манатарки
500 г - картофи
50 г - настъргано пармиджано
около 50 мл - зехтин Екстра Върджин
1 - 2 с. л  - галета
1 ч  л - сол
3 скилиди -чесън на рязан на люспи
1 ч . л - смлян черен пипер
магданоз за поръска

Печурката и кралската печурка не се измиват под печаща вода, но се обелват, става много лесно и се избърсват с мокра домакинска хартия.  Нарязват се на филийки. Сухата манатарка се накисва в гореща вода за 15 минути, отцежда се и се попива в суха домакинска хартия. Нарязва се на дребно.
Картофите се почистват и нарязват на шайби. Подсушават се.
Дъното на форма за печене се намаслява добре със  струйка зехтин.
Започва да се подреждат шайба картоф , следват гъби и отново картоф и отново гъби, и така до изчерпване.
Поръсват се с галетата, настъргано пармиджано, разхвърлят се люспите чесън, посолява се със сол и смлян черен пипер, поръсва се с магданоз. Полива се с добра струйка зехтин.
Така приготвена тавичката се поставя в гореща фурна на 180 градуса и се пече за около 50 минути, или докато картофите имат златист ръб и отвътре са напълно готови.






Коментари

Популярни публикации