АВГОЛЕМОНО - ТРАДИЦИОННА ГРЪЦКА ПИЛЕШКА СУПА С ЛИМОН - AVGOLEMONO GREEK LEMON CHICKEN SOUP


Традиционна гръцка рецепта за пилешка супа. Много богата вкусово, приготвена със застройка от жълтъци и много лимонов сок и е напълно засищащо ястие.

2 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 средна по големина глава  -  лук на  дребни кубчета
1 - морков на дребни кубчета
2 стръка - селъри на дребни кубчета
2 скилиди - чесън нарязан на люспи
2 - дафинови листа
около 350  - пилешки гърди с кожата, която след това ще се отстрани.
1.5 литра - пилешки бульон
180 г - паста критараки ( орзо паста)
сол и смлян бял пипер на вкус
ЗАСТРОЙКА
2 - яйчени жълтъка L
сок от 1 голям лимон
сол, смлян бял пипер 
копър, магданоз - за поръска

В дълбока тенджера се загрява зехтина. Прибавят се наситнените лук, морков, и селъри и се задушават за около 7 - 8 минути на умерен котлон  при периодично разбъркване. Посолява се със сол и щипка - две смлян бял пипер.
Добавя се скилидата чесън и се разбърква за 1 минута.
Прибавя се дафинов лист,  пилешки гърди и се залива с пилешки бульон. Оставя се да заври и веднага се намалява температурата и се оставя да къкри за около 15 - 20 минути покрити с капак.
След това време се изваждат пилешките гърди и дафиновия лист и се оставят настрана.
Прибавя се пастата и се разбърква, готви се за още 13 - 15  минути.  Обичам пастата в супите да е почти разварена, всичко е въпрос на вкус и усещане.
През това време се отстранява кожата от  месото и се накъсва на конци и се връща в тенджерата за още 6 - 8 минути.
Сваля се от котлона.
ЗАСТРОЙКА
В купа се разбиват жълтъците с лимоновия сок.
Изваждат се 1 - 2 големи черпака и се прибяват при разбъркване, така ще се темперират жълтъците.
Цялата смес се връща обратно и се готви на слаб котлон за още 3 -4 минути.
Поръсва се с наситнен копър, малко магданоз, сол и смлян бял / черен пипер.



Коментари

Популярни публикации