КИПЪРСКИ КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА НА ФУРНА.
1 ч . л - кристална захар
2 ч . л - морска сол
90 г - праз на ситни кубчета
70 г - лук на ситни кубчета
50 г - пера от зелен лук на ситно
20 г - наситнен магданоз
3 - 4 скилиди пресован чесън
40 г - масло
80 г - прясно мляко
40 г - яйчени жълтъци
50 г - цяло яйца
120 - моцарела настъргана
100 г - сирене Фета, настъргано
сол и смлян черен пипер
1/4 ч . - пушен червен пипер
ЗА ПАНИРАНЕ
2 - яйчени белтъка
брашно за овалване
галета за овалване
зехтин
МЛЕЧЕН СОС
450 г - гръцко кисело мляко
1 скилида - пресован чесън
сол и смлян бял пипер
1 връзка - копър
Подбират се по сух сорт картофи.
Обелват се и се нарязват на големи парчета. поставят се в дълбока тенджера с достатъчно вода, прибавя се солта и захарта. Варят се колкото да омекнат, но не и да станат на пюре. Свалят се от котлона, отцеждат се в гевгир. Леко се охлаждат.
В купа се смесват наситнените лук, праз, пера от зелен лук, магданоз, пресован чесън, жълтъците и цялото яйце, БЕЗ маслото и прясното мляко. Посолява се със сол и смлян черен и червен пипер.
Топлите картофи се настъргват на ренде , като между тях се поставят и парчета масло, те ще се разтопят от топлината. Прибавя се и млякото, добре се разбърква се се прибавят всички наситнени продукти от купата, разбърква се до еднородност.
Купата се оставя на стайна температура, докато се охлади , а след това се оставя в хладилник за 2 часа или за 1 нощ.
ОФОРМЯНЕ
В чинии се изсипва брашното и галетата.
Белтъците се разбиват с вилица.
От сместа се загребва с влажни ръце, около 100 г всяко, потопяват се в брашно и се намазват с белтък, поръсват се с галета и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Всяко кюфтенце се полива със зехтин.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 190 - 200 градуса за около 20 - 25 минути.
За млечния сос, се разбърква киселото мляко , добавя се сол, смлян бал пипер, пресован чесън, наситнен копър .
Коментари