ФРЕНСКИ КАРТОФЕН ОГРЕТЕН - PATATA GRATINATE AL FARNO


800 -900 г 9 картофи
30 г - масло
2 - яйца L
100 г - заквасена сметана 20 - 25 %
50 - настъргано пармиджано, или друг вид твърдо сирене
щипка - две - суха мащерка
сол и смлян черен пипер


Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. поставят с в тенджера с достатъчно подсолена вода и се варят за 15 минути. Времето се засича след като водата заври. 
Свалят се от котлона, отцеждат се и се оставят леко да се охладят. 
Нарязват се на дебели резени около 8 - 10 мм.
Намаслява със зехтин се форма за печене .
Филийките картофи се подреждат под наклон. Поръсват се със сол, смлян черен пипер, мащерката и настърганото сирене. Разхвърлят се и резенчета масло.
В купа се разбиват с тел яйцата и сметаната.
Заливат се картофите.
Пече се на 190 градуса с вентилатор за около 30 - 40 минути.
Изваждат се и се поръсват с малко копър и магданоз.
Охлаждат се за кратко и се сервират.




Коментари

Популярни публикации