ТОРТА КАПРЕЗЕ - TORTA CAPRESE

 

Торта Капрезе е италианска богата шоколадова торта без брашно, основата е  висококачествен шоколад, масло, бадемово брашно, малко захар  и няколко яйца. Въпреки ,че се работи с шоколад с висок процент на какао тортата не е тежка, това е фин и деликатен сладкиш. 
Тази торта "Torta Caprese" си има история, която остава неизвестна до ден днешен, но се смята,  че при направата й назад в годините е направена грешка, като е изпуснато брашното, а са запазени другите съставки и ако е така то това е най-вкусната грешка допускана при приготвянето й. 
Тортата има деликатна хрупкава външна коричка и мека изпълнена с шоколад сърцевина.

125 г - масло
125 г - висококачествен шоколад 70% какао
125 г - кристална захар
1/2 ч . л - кремотартар*
125 г - бадемово брашно
3 - яйца L разделени на жълтъци и белтъци
пудра захар за поръска
*винаги когато разбивам белтъци добавям кремотартар, той ги държи стегнати и много плътни, купувам го от сладкарските консумативи. Това е суха винена киселина,  така че би могло да се замени с няколко капки лимон.

Маслото заедно с шоколада се разтопяват на водна баня. Остава се настрана.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват белтъците с 1 с . л. захар от общата, и половин лъжичка кремотартар, ( той държи белтъците много стегнати)  до плътен сняг. Оставят се настрана.
В купа с миксер се разбиват жълтъците и останалата захар до много пухкава и светла  смес, за около 5 - 7 минути. Добре е при вдигане на бъркалките на миксера  сместа да може да рисуват цифра.
Към охладения шоколад на три пъти се прибавя бадемовото брашно при разбъркване с шпатула. Прибавя се към жълтъците и се смесва с миксер на бавна скорост.
Внимателно чрез разбъркване на три пъти се прибавят белтъците, като се разбърква с шпатула от долу нагоре, за да е спадне обема на сместа.
Цялата смес се изсипва във форма с d 20 см покрита с хартия за печене.
Пече се на 155 - 160 градуса с вентилатор за около 40 минути или до суха клечка поставена по средата на сладкиша.
След като се извади от фурната се оставя да се охлади в самата форма и след това се освобождава ринга.
Обръща се и се посипва с малко пудра захар за разкош






Коментари

Популярни публикации