ИТАЛИАНСКИ ПАЛАЧИНКИ ОТ ТИКВИЧКИ - ZUCCHINI PANCAKES

 

3  средни по големина - свежи тиквички
1 връзка - зелен лук
2 - яйца L
1 ч . л - бакпулвер
около 50 г - универсално брашно - може повече, може и по-малко, зависи от влажността на тиквичките
сол и смлян черен пипер
и още
заквасена сметана , копър и магданоз

Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се, разбъркват се и се оставят за 5 -  7  минути. След това се поставят в памучна кърпа и много хубаво се изстискват. Отново малко се посоляват и отново се изстискват с памучната кърпа. Ще пуснат доста вода, около 150 - 170 мл. може и малко повече.   На мен ми е трудно да ги изстисквам в кърпата, затова след като ги посоля ги поставям в центрофугата за салати и ги завъртам, ще пуснат водата си. Отново леко ги посолявам, разбърквам и отново ги завъртам, отново ще пуснат вода, но вече видимо ще бъдат доста сухи. Прехвърлят се в купа.
С вилица се разбиват яйцата, добавя се още малко сол и смлян черен пипер. Добавят се към тиквичките и се разбърква. Следва брашното на няколко пъти се добавя, защото ще се прецени точно колко е необходимо, може малко повече от 50 грама, може и малко по-малко, всичко зависи от влажността на тиквичките, но нека да се има предвид, че сместа не трябва да е прекалено суха и ронлива, ако е такава няма да се получат палачинките, а да бъде влажна и еластична, общо взето 50 г брашно е достатъчно. За ориентир на дъното на купата не трябва да има течност.
Загрява се около 3 -  4 с . л.  зехтин в тиган.
Загребва се от сместа със супена лъжица и се поставя в тигана. Запържват се и от двете страни до златисто.
Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия да отнеме от мазнината.
Сервират се със заквасена сметана и се посипва малко наситнен магданоз и копър.



Коментари

Популярни публикации