ВИЕНСКИ КИФЛИЧКИ НА НАТАЛИНА - LOUPACKY

 

175 мл - хладко прясно мляко
1 - яйчен жълтък
70 г - разтопено масло*
щипка - сол
настъргана лимонова кора от 1 лимон
400 г - универсално брашно
60 г - кристална захар
1 пакетче - ванилия
5 г - суха мая
белтък за намазване на кифличките
* ползвах масло ,което е много меко

В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладенче и се добавя сухата мая, жълтъка, ванилията,  малкото сол, захарта, и се забърква на един  - два оборота, колкото да се смесят продуктите и по малко се добавя от млякото.  По малко се прибавя и брашното. Измесва се на средна скорост на миксера да се оформи груба топка тесто и се прибавя мекото масло, може и да е разтопено, но аз предпочитам да  добавям много меко на кубчета. Измесва се тесто, докато се отдели от стените на купата и се оформи мека и нелепнеща топка тесто. Повече брашно не се добавя.
Тесто се изважда и се прехвърля в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса на стайна температура.
Втасалото тесто се дели а 12 равни топчета.
Всяко топче с малък ролер се оформя на диск, с големина около разтворена педя. 
От едната страна се завива на руло и леко се свива на половин луна.
Така оформени се подреждат в тава застлана с хартия за печене и се оставят отново да втасат за около 20 - 30 минути.
Намазват се с леко разбит белтък.
Пече се на 160 - 170 градуса с вентилатор за около 15 минути, до златисто.
Готовите кифлички са приятно леко сладки и меки, поднасят се разполовени и намазани с масло и конфитюр по избор.





Коментари

Популярни публикации