ИСПАНСКИ ТРАДИЦИОННИ КИФЛИ ОТ MOTA DEL CUERVO - CUENCA - COMO HACER LLUECAS DULCE TIPICO DE MOTA DEL CUERVO


Рецептата е за традиционна испанска великденска кифла, която се приготвя 5 седмици преди Великден, която всяко семейство приготвя за празника, но въпреки това кифлата винаги присъства и през другото време на годината във всяка сладкарница.
Произходът на тази кифла датира от древни времена и  се е запазила и до днес. 
В началото са се приготвяли солени, а по късно се превръщат в разкошна сладка пухкава кифла. Характерното е, че се приготвя с определена форма и  така наречената "мъжка" украса отгоре,  стилизиран кон, или петел. Приготвят се две големи кифли, или една много голяма и още нещо характерно е, че не се разрязва с нож, а се откъсват хубави парчета и се поднася.

160 мл - хладко прясно мляко
100 мл - зехтин Екстра Върджин
120 г - кристална захар
20 г - свежа мая, или 8 г  суха
2 - яйца М
100 мл - портокалов сок
1/4 ч . л - сол
настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон
650 г - универсално брашно
1 с . л - вода от портокалов цвят
за намазване
яйце и кристална захар леко навлажнена с вода от портокалов цвят

В хладкото мляко се разтваря маята с 1 ч . л захар от общата. Оставя се да се активира за 15 минути.
Яйцата се разбиват предварително с вилица.
В купата на миксера се изсипва брашното, солта, настърганите кори от лимон и портокал, млякото с маята, портокаловия сок, водата от портокалов цвят, зехтина и яйцата. Замесва се тесто, докато се оформи топка, която леко репи по ръцете, но брашно може да се добави не повече от 1 с . л .
Покрива се и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се дели на две равни части.
Общо като грамаж тестото е 1270 т и всяко парче тесто е около 640 - 660 г
 От всяка част се откъсва една не много голяма топка тесто , която ще послужи за декорацията, оставя се настрана.
Голямото парче тесто се оформя на хубава топка. 
С два пръста се пробива точно по средата и започва да се върти в кръг, за да може да се разшири достатъчно, по някое време може да се хване с ръце ,да се вдигне и внимателно да се оформи на голям кръг около 25 - 30 см. Трябва да се получи голям и дебел геврек.
Така приготвена се поставя в тава покрита с хартия за печене и следва декорацията, която е елементарна. 



От останалото парче тесто се оформя дълъг фитил, увива се един в друг , поставя се върху геврека и крайчетата се залепят раздалечени един от друг.
Оставя се да втаса за около 30 - 40 минути.
Намазва се с разбито яйце.
Кристалната захар се навлажнява с 2 - до 4 капки вода от портокалов цвят и с пръсти  се разрохква и се посипва върху кифлите.
Пече се на 175 градуса с вентилатор около 25 - 30 минути,  до златисто.









Коментари

Популярни публикации