РИЗОТО С МАНАТАРКИ И ГОРСКИ ГЪБИ - RISOTTO AI FUNGHI PORCINI


300 г - ориз за ризото, Карнароли или Арборио
1 глава . червен лук на ситно
2 скилиди  - чесън
1 ч . л - суха мащерка
100 мл - сухо бяло вино
300 г - общо,  100 г сухи манатарки и 200 г горски гъби по избор
1 литър - зеленчуков бульон или от гъби
около 4  - 5 с . л . - зехтин Екстра Върджин
сол и смлян черен пипер
50 г - масло
настъргано пармиджано за поръска
копър и магданоз за поръска

Сухите манатарки се заливат с 500 г вряла вода. Оставят се за около 20 минути, след това се отцеждат, нарязват  и се оставят настрана, и бульона от тях се запазва, той ще послужи за приготвянето на ориза.
Останалите гъби се обелват, не се мият под течаща вода, разваля се консистенцията на гъбата, и се избърсват с влажна домакинска хартия, това е достатъчно. Нарязват се на филийки, или на четвъртини.
На ситно се нарязва лука .
В тиган на умерен котлон се загряват 2 - 3 с . л зехтин и се прибавят обелени и разпукани скилидите чесън. Запържват се за кратко, докато се появи лек загар и се изваждат от зехтина, това е само колкото да се ароматизира. Добавя се наситнен лук и се запържва за 1 - 2 минути при разбъркване.  Прибавят се гъбите и се задушават за около 10 минути при леко разбъркване. Свалят се от котлона и се поръсват с копър,  мащерка и оставят се настрана.
В тенджера на умерен котлон се загрява останалия зехтин и се запържва ориза, за 1 минута, той не се мие под течаща вода, за да не се измие нишестето, което е толкова необходимо при приготвянето на ризото, трябва да се получи кремообразен ориз.
Прибавя се виното да деглазира и се оставя да кипне за 1 минута, да се изпари алкохола.
На малки порции  започва прибавянето на  бульона, като е смесен с течността от гъбите  към ориза при непрекъснато разбъркване. След като течността е поета се прибавя нова порция бульон, отново непрекъснато се разбърква ,докато се поеме и следва нова порция бульон и така се продължава, докато свърши цялата течност. Това ще отнеме около 25 - 30 минути.
Към края на готвенето се прибавят и гъбите, разбърква се за 2 - 3 минути и  се сваля от котлона .
Прибавя се маслото, разбърква се, подправя се със сол и смлян черен пипер.
При сервиране се поръсва с  малко копър и магданоз и настъргано пармиджано.







Коментари

Популярни публикации