ГРЪЦКИ ЛИМОНОВ СПАНАК С ОРИЗ - SPANAKORIZO

 

Тази рецепта се прави из целия регион на Балканите, не е нещо ново и нещо неизвестно, но всяка страна винаги има по някой и друг нов нюанс, нов елемент,  както и тук, при гърците, а това са лимоните.
Тази рецепта е традиционна  за Гърция, и ще впечатли  с вкус, простичко и лесно за приготвяне и е комбинация от спанак, ориз, лимони и пресни билки.

70 г - зехтин Екстра Върджин
1 глава . червен лук нарязан на по едро
1 скилида - пресован чесън
сол и смлян черен пипер
2 стр. зелен лук
1/2 връзка - копър
250 г - кръглозърнест ориз
150 мл - сухо бяло вино
1 литър -  зеленчуков бульон
1 кг - спанак
настъргана лимонова кора от 2 лимона
лимонов сок от 2 лимона
2 - 3 щипки -риган, 
сирене Фета

В тенджера се сипват 2  -3 с . л зехтин и се прибавя лук нарязан на по едро, пасиран чесън, сол и черен пипер и се задушава за 2 -3 минути. Прибавя се нарязана на ситно бялата част на зеления лук и наситнен копър , разбърква се за 1 минута.
Добавя се измития и отцеден ориз и се разбърква да 1 - 2 минути. Деглазира се с виното. оставя се да кипне , да се изпари за 1 минута.
Започва да се прибавя бульона на порции , което ще рече, че след като се е поела първата течност се налива втора, отново при разбъркване да се поеме и се добавя нова част бульон. Това ще отнеме около 15 минути и ориза трябва да е al dente.
В купа се слага измития спанак, посолява се и се изстисква с ръце да се отдели водата и се прибавя към ориза. Разбърсва се леко и се готви за около 3 -4 минути.
Ако не е останала достатъчно течност се наливат още 100 г гореща вода и се изстискват 2 лимона.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнените пера от зелен лук и  още малко копър за разкош. Добавя се и настъргана кора от 2 лимона. покапват се няколко капки зехтин.
Сервира се с резенче лимон и сирене Фета.






Коментари

Популярни публикации