КЕЙК ПАРАДИЗО С ЧЕРЕШИ - TORTA PARADISO ALLA CILIEGIE
120 г - кристална захар
80 мл - олио
80 мл - прясно мляко на стайна температура
щипка - сол
160 г - универсално брашно + още малко за поръска върху черешите
70 г - картофено нишесте
7 г - бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
щипка - ванилия прах
400 г - обезкостени череши , или вишни, но ако се ползват последните захарта би трябвало малко да се увеличи, около 160 г
В купа се разбърква брашното, бакпулвера, ванилията, щипката сол и нишестето, оставя се настрана.
Яйцата се разбиват със захарта за около 5 - 7 минути на висока скорост на миксера, или докато станат пухкави и светли.
На струйка се прибавя олиото при непрекъснато разбиване на ниска степен на миксера.
Започва да се прибавя брашното на три пъти, като се редува с прясното мляко, разбива се на ниска скорост .
Накрая се прибавя и настърганата кора от лимон и 2/3 от почистените череши, разбърква се добре да се разпределят правилно.
Върху плодовете се изсипва около 1 с . л брашно и се разбърква, така няма да потънат в тестото.
Готовата смес се изсипва в подготвена форма с d 22 - 24 см добре намаслена с парче масло и леко покрита с брашно и изтупана. Може да се ползва и подходяща правоъгълна форма, по избор е.
Отгоре са разпределят останалите череши,.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 45 - 50 минути , или до суха клечка поставена по следата.
Изважда се от фурната оставя се във формата за около 20 минути и се изважда. Охлажда се върху решетка.
Поръсва се с пудра захар.
Коментари