КРЕМ - СУПА ОТ ТИКВИЧКИ
средна глава стар - лук, наситнена на дребни кубчета
1 настърган на едро ренде - голям морков
1 връзка - свеж копър
около 3 - 4 с . л . зехтин Екстра Върджин
2 с . л - масло
2 с . л - универсално брашно
400 мл - студено прясно мляко
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян бял пипер
1/4 ч . л - смляно индийско орехче
копър за поръска
крутони с пармезан
В тенджера с дебело дъно се загряват 3 с . л . зехтин и 1 с . л . масло. Прибавя се наситнения лук и настъргания морков, нарязаните на ситно дръжки от копъра, посолява се и се задушава под капак за около 3 -4 минути при периодично разбъркване.
Прибавят се тиквичките , разбърква се и се готви около 3 минути.
Налива се около 1.600 мл гореща вода и се оставят да къкри на котлон, докато омекнат напълно зеленчуците. Сваля се от котлона.
В тиган се разтопява супената лъжи масло и лъжицата зехтин. Прибавя се брашното и се запича, докато започне да ухае приятно и смени цвета си на приятно светло бежово. Започва да се налива на струйка студеното мляко и при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка и се приготвя сос бешамел. Посолява се със сол, смлян бял пипер и индийско орехче. Получава се средно гъст сос.
Зеленчуците в тенджерата се пасират до гладкост.
Прибавя се бешамела през цедка, за да се отстранят останали малки парченца неразтворено брашно.
Връща се на котлона за още 2 минути, времето се измерва след като кипне отново, при разбъркване.
Сваля се и се поръсва обилно с наситнен копър, добавят се крутони с пармезан.
Коментари