СВИНСКО ПО ЛОВДЖИЙСКИ С АРПАДЖИК, СИНИ СЛИВИ И МАСЛИНИ
Разкошна яхния със свинско някъде видях, записах си я веднага, но за съжаление не съм отбелязала от къде е и от кой е. Ако някой си я познае рецептата, нека веднага да ми каже, първо, да благодаря, за хубавата рецепта и второ да го добавя, като автор, защото така е редно.
500 г - свинско месо от врат
100 г - пушен бекон
1 голяма глава -лук
200 г - арпаджик
1 връзка - зелен лук
2 - моркова
1 филийка - целина от глава
4 скилиди - чесън
1 ч . л - червен пипер
1 ч . л - сол
микс зърна на черен пипер
1 консерва - домати на кубчета
100 мл - Каберне Совиньон
2 шепи - гъби
5 - 6 - сухи сини сливи
около 30 - 40 г - маслини Каламата
2 - 3 щипки - сух риган
олио за готвене
наситнен магданоз за поръска
Месото се почиства от всякакви жилки и големи тлъстини.
Нарязва се на големи хапки и се запечатва от всички страни в горещата мазнина. Изважда се от тенджерата.
В същата мазнина, ако е необходимо се добавя още малко олио, се прибавя бекона на кубчета и се запържва до златисто, следва и наситнената глава лук и се запържва за около 3 минути при разбъркване, следва арпаджика , наситнената връзка зелен лук, морковите и целината на дребни кубчета, нарязани на половинки гъби, ако са дребни не се нарязват, и цели обелени скилиди чесън. Оставя се на котлона, докато остане на мазнина при периодично разбъркване. Дърпа се от котлона и се поръсва със сол, и червен пипер, разбърква се, връща се обратно . Залива се с виното, оставя се да кипне за 30 секунди . Прибавя се консервата домати, сините сливи, маслините и месото, поръсва се с микс от разноцветен черен пипер, поръсва се и с риган.
Оставя се на слаб котлона за 5 минути да кипне и се сваля.
Прехвърля се в подходящ глинен съд добавя се малко гореща вода и се вкарва във фурната. Захлупва се с капак.
Пече се на 180 градуса за около 90 минути (времето се измерва след като заври ястието)
Изважда се, оставя се за 10 минути да си почине и се поръсва с наситнен магданоз.
Коментари