ЛЯТНА ГРЪЦКА РЕЦЕПТА ЗА ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ И ЧУШКИ - GEMISTA - STUFFED TOMATOES AND PEPPERS WITH RICE

 

Gemista е любимо гръцко ястие, което е харесвано със своите летни цветове на зрели червени домати, разноцветни чушки и не на последно място вкус. 
В превод "Gemista" означава пълнени зеленчуци, обикновено са домати и чушки и с вкусна оризова плънка и свежи билки. 
Ястието е основна част от  гръцката кухня и винаги се радва на внимание и от местните хора и от туристите.
Смята се, че води началото  си от Османската империя, по това време гръцката кухня е силно повлияна от турската, и в последствие се настанява окончателно в гръцките рецепти. 
Другото име на Gemista е Dolma , което означава "пълнеж".
У нас  най-вече в Южна България и до сега може да се чуе "Dolma" зеленчуци, или пълнени зеленчуци.
Рецептата е перфектна за летните месеци.

6 бр -  узрели домати
общо 6 бр - 3 броя червени и 3 броя зелени камби, ако няма се ползват обикновени чушки за пълнене
около 150 мл - зехтин Екстра Върджин
1 голяма глава - лук на дребни кубчета
2 с . л - кедрови ядки
2 с. л - тъмни стафиди
щипка - две - мащерка
щипка - две - риган
около 180 - 200  г- дългозърнест ориз
3 - 4 стръка наситнен магданоз
2  -  картофа
галета
сол и смлян черен пипер
наситнен магданоз за поръска

Върховете на чушките и доматите се отрязват.  Може да се запазят капачетата им за по - красив вид на зеленчуците.
С малка чаена лъжичка и с помощта на остро ножче се издълбават внимателно доматите. Пулпата се нарязва на много ситно, или се смила в ръчен блендер, запазва се. Оставя се настрана.
Чушките се почистват от семенниците.
В  тенджера се загрява около 50 мл зехтин. Прибавя се наситнен лук и на по-слаб котлон се запържва за 6 минути, при периодично разбъркване.  Времето се засича по часовник. След тези 6 минути той ще придобие хубав восъчен цвят. 
Прибавят се кедровите ядки, и се готви за още 2 минути при разбъркване. 
Добавя се и смяната пулпа на доматите, разбърква се и следва измития и отцеден ориз, наситнен магданоз, стафидите, сол и смлян черен пипер. готви се при разбъркване за още 3 минути, или докато течността се абсорбира от ориза.
Сваля се от котлона, охлажда се за кратко и с тази смес се напълват зеленчуците. Не се препълват, защото ориза по време на готвенето ще набъбне. 
Подреждат се в тавичка за печене.
Отгоре се поставят изрязаните капачета. Поръсват се с няколко щипки  галета.
В празните места в тавичката се разполагат нарязаните картофи на клинове.
Поръсва се със сол и смлян черен пипер.
Полива се с останалата мазнина и се налива малко гореща вода, да не залепват картофите.
Пече се на 180 градуса за около 60 минути.




Коментари

Популярни публикации