ЛЯТНА ВЕЧЕРЯ С ТИКВИЧКИ, ДОМАТИ И МАСЛИНИ

 

Предлагам лесна, лека  и бърза вечеря със зеленчуци на фурна. Защо съм писала "вечеря", защото е леко и е много подходящо точно за вечеря, докато на обяд може да се хапват по - тежки ястия с месо, но това е мой вкус и обичай и не ангажирам никой с това.

2 средно големи - свежи тиквички
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
250 - 300 г - чери домати
1 голям - морков нарязан на дълги игли
1 средна по големина глава - червен лук
4 - 5 скилиди -  чесън
1 стрък - селъри
1 ч . л - сух риган
сол и смлян черен пипер, босилек
2 с . л . - кедрови ядки
шепа - маслини Каламата, предпочитам с костилка
2 с . л - настърган пармезан и още пармезан за поръска при сервиране


Тиквичките се нарязват наполовина по дължина. 
С нож се правят разрези в месестата им част, малки ромбоиди.
Поставят се в тиган с 1 с . л . зехтин откъм месестата им част и се запичат до зачервяване. Изваждат се и се оставят настрана.
Доматите се нарязват на половинки, лука на полумесеци, чесъна на едро, селъри - то на парченца средно големи и морковите на тънки ленти. Всички зеленчуци се поставят в тавичка за печене, подправят  се  със сол, смлян черен пипер, сух риган, босилек, добавят се маслините, мушнете между зеленчуците и една люта чушчица за разкош  и останалия зехтин и добре се разбъркват. 
Запичат се на 200 градуса за около 20 минути, зеленчуците да се карамелизират.
Изваждат се от фурната и отгоре се подреждат тиквичките и нарязаната част нагоре. Запичат се за още около 15 - 20 минути.
Към края на готвенето се прибавят кедровите ядки и се поръсва пармезан.
Допича се до порозовяване на ядките.
Изважда се от фурната, оставя се за около 10 минути да отпочине и се поръсва с настърган пармезан.



Коментари

Популярни публикации