ТИРАМИСУ ЧИЙЗКЕЙК - CHEESECAKE TIRAMISU

 

Както при всички рецепти за тирамису  и тук печенето е излишно, въпреки, че тортата е чийзкейк. Рецептата е невероятно съчетание на американски чийзкейк и италианско тирамису и в  резултат се получава невероятна комбинация.
Рецептата е за един свеж десерт с натрошена бишкотена основа залята с хубаво разтопено масло и мока кафе. Пълнежът е от маскарпоне, но за да има нотка на чийзкейк е добавено крема - сирене , а за допълнителен разкош по средата има пласт бишкоти напоени с кафе и вино Марсала. Завършва се винаги с горчиво какао.

ОСНОВА
300 г - бишкоти Савоярди
160 г - разтопено масло
60 г -  качествено еспресо
КРЕМ
5 - яйчени жълтъка, или 90 - 93 г
170 г - кристална захар
40 г - вода*
10 г - желатин
30 г - прясно мляко
200 г - крем - сирене Филаделфия
250 г - маскарпоне
400 г - сметана 35 - 36%
ВЪТРЕШЕН СЛОЙ
100 г - бишкоти
250 г - кафе еспресо
2 с . л - вино Марсала
* течностите са в грам


Форма с ринг 24 см с хартия на дъното, но така, че да се захваща от ринга. Стените на формата се намасляват с парче масло и се залепя по изрязан размер хартия за печене, като 1 пръст е по висока от стената на формата. Оставя се настрана.
ОСНОВА
Бишкотите се начупват и се смилат на брашно с блендер. 
Изсипват се в купа и се заливат с разтопеното масло, добавя се и кафето. Разбърква се, до получаването на "мокър" пясък.
Цялата смес се изсипва във формата и с обратна лъжица или с дъното на чаша се разпределя и заравнява. Формата се оставя в хладилник, докато се приготви крема.
КРЕМ
В купичка с 30 мл студена вода се изсипва желатина. Оставя се да набъбне за 10 - 15 минути.
В купата на миксера или ръчен такъв се разбиват на висока скорост жълтъците за около 5 - 8 минути, докато побелеят. 
В касерола се изсипва захарта и водата. Поставя се на котлон и се вари, докато температурата се покачи до 118 градуса. Ползва се кулинарен термометър.  След като температурата показва 118 градуса веднага се сваля от котлона , а тя ще продължи да се покачва до 120 градуса, което се търси. (добре ще бъде, ако може едновременно да се разбиват жълтъците и да ври сиропа, поне аз така действам. За тези, които не ползват, нямат, кулинарен термометър ориентир за градусите на сиропа е, когато се вдигне лъжицата от сиропа да оставя капка без да се стича надолу )
На тънка струйка се прибавя врящ сироп към жълтъците при непрекъснато разбиване с миксер на ниска скорост.  Добре е струйката да тече по стените на купата. След като сиропа е поет от жълтъците разбиването продължава на висока скорост за още 4 - 5 минути. Така сместа ще достигне стайна температура и ще се сгъсти.
Прясното мляко се загрява до точка на кипене. Сваля се от котлона и се прибавя желатина. Разбърква се, докато се стопи. Леко се охлажда и се изсипва в купата при разбитите жълтъци при непрекъснато разбиване на ниска скорост.
Прибавя се крем - сиренето, разбива се и се прибавя маскарпонето, отново се разбива до гладка смес.
В купа се разбива сметаната до меки върхове и се прибавя към жълтъчния крем и се разбива на висока скорост до твърди върхове. Ще се получи гладък пухкав крем.
От хладилника се изважда бишкотената основа.
Половината от крема, а това е около 500 г се изсипва върху бишкотената основа, разпределя се с обратна лъжица. Ако  случайно е с по мека консистенция, но не би трябвало, се оставя в хладилник за 15 - 20 минути, да стегне.
ВЪТРЕШЕН СЛОЙ
Към  приготвеното еспресо се прибавя виното Марсала.
Всяка бишкота се натопява за кратно в кафето и се подреждат само около центъра върху поставения крем, без да се стига до стените на формата.
Отгоре се залива с другата част на крема и добре се заглажда.
Така приготвена тортата се оставя в хладилник за 4 - 6 часа, може и повече, важното е да стегне добре.
Преди да се извади от формата с ринга тортата се поставя във фризер за 15 - 20  минути, така идеално се изважда.
Декорира се с плътен слой високомаслено какао.






Коментари

Популярни публикации