МЕК И ФИН ШОКОЛАДОВ КЕЙК - CHOCOLATE CAKE PIU SOFFICE DEL MONDO


Рецептата, която споделям е на Mario Marziani, италианец, който има хоби кулинария. Не е професионален готвач, но въпреки това рецептите му са забележителни, лесни и много точни и много често ползвам неговите рецепти.  Така и тук, рецептата е много точна откъм грамаж и милилитри, лесна за направа, и е много добра, това е рецепта за шоколюбители, това е кейк с много какао и шоколад, мек, ухаещ на  хубаво какао и хубаво еспресо кафе, заслужава си вниманието.

90 мл - олио
100 мл - вода
50 мл - кафе еспресо
щипка  - сол
230 г - брашно 00
40 г - високомаслено какао
250 г - кристална захар
10 г - бакпулвер
2 - яйца L, стайна температура
100 мл - прясно мляко
1 ч . л - ванилия екстракт
ГЛАЗУРА
120 г - черен кувертюр
30 г - масло


Форма с d 20 - 22 см добре намаслена с парче масло и посипана с брашно и изтупана. Удобно е на дъното да се постави и хартия за печене.
В  дълбока и голяма купа се смесва  брашното, захарта, пресятото какао, бакпулвера  и щипката сол. 
Прибавят се яйцата, олиото, млякото и всичко това се разбърква хубаво с телена бъркалка до хомогенна смес. Не е необходим миксер.
След това се добавя водата, кафето, и ванилията, отново се разбърква добре, докато стане гладко тесто.
Готовата смес се изсипва във формата
Пече се на 175 градуса за около 40 - 50 минути, или до суха клечка.
Изважда се от фурната , охлажда се за кратко и се изважда от формата,  докато напълно се охлади. По всяка вероятност  се е образувало капаче по време на печенето и то трябва да се изреже с назъбен нож, отстранява се, да се получи равна повърхност. Обръща се в сервизна чиния.
ГЛАЗУРА
На водна баня се стопява маслото и парчетата шоколад, до напълно гладка смес.
За удобство се връща сладкиша във форма с ринг с d 20 - 22 см, или се ползва подвижен ринг, който се стяга около кейка.
Леко охладения шоколад и се излива върху сладкиша, разпределя се с обратна лъжица.
Оставя се да се охлади напълно, внимателно се освобождава се от ринга , защото глазурата е мека, такава трябва да бъде.



Коментари

Популярни публикации