ФРЕНСКИ БРИОШ - FLUFFY BRIOCHE

 

Френски бриош, пухкав и ухаещ на хубаво масло, и  след като се чуе веднага се прави асоциация за изискан френски десерт и това е така и няма две мнения по този въпрос!
Всеки може да приготви френски бриош!
Навремето приготвянето му е било сложно, деликатно и не всеки пекар се е заемал с тази задача. Но днес с показването на различни технологии е съвсем възможно да се приготви у дома. Всеки, който обича да пече може да го направи. Единственото условие е да се ползват качествени продукти, а това са: висококачествено масло, също мляко, яйца, мая, захар и това е.
Приготвянето на бриош е все едно да тръгнете на пътешествие, където старите и новите неща се срещат в кухнята и се превръщат в шедьоври, такава е и тази рецепта, шедьовър!


Продуктите са взети от хладилника, не се затоплят!
6 броя - студени яйца 
10 г - суха френска мая
50 мл - студено прясно мляко
500 г - студено брашно за торти и сладкиши 
1 ч . л - сол
50 г - студена кристилна захар
200 г - студено масло на кубчета
за намазване на бриошите: 1 жълтък + 1 с . л . сметана

Маслото се нарязва на кубчета и се прибира в хладилника до ползването му.
В купата на миксера се счупват 6 цели яйца, прибавя се маята без да се активира, студеното прясно мляко, солта, студената захар и цялото студено брашно. Всичко бавно се разбърква се К образната бъркалка на позиция 2,  за 5 минути.
Увеличава се с една позиция скоростта и месенето продължава за още 10 минути. Тестото ще започне да се отделя от стените на купата. За да се разбере дали е добре измесено се откъсва топка тесто и се разтегля с ръце. Светлината трябва да прозира през разтегленото тесто, да не се къса и да е еластично, ако не е то още малко, около 5 - 7 минути се измесва. 
На същата скорост се прибавя маслото, не е необходимо да се изчаква да се приеме от тестото. Увеличава се още малко скоростта и се измесва докато се приеме цялото масло.
Измесеното тесто се прехвърля в набрашнена купа, покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 60 до 120 минути. Не се препоръчва втасване в загрята фурна, променя се консистенцията на тестото.   Може да се постави във фурната ,но само на включено осветление, това е напълно достатъчно.
След като е втасало тестото се изважда върху набрашнен плот. С точилка се разточва, не е необходимо да е дълго и прекалено голямо, важното е да може страните да се захлупват една върху друга, или първо едната страна се прехвърля към средата, а другата страна покрива изцяло прехвърлената половинка. Така оформено се обръща откъм тясната страна и се завива на руло, а след това се оформя на топка. Поставя се в дълбока купа намаслена с малко олио и се оставя в хладилник за 2 часа - това е само ако нямате време, или за 12 часа. Оставих го за 1 нощ. На сутринта тестото беше много  бухнало.


Охладеното и втасало тесто се изважда върху малко брашно, натиска се да се оформи диск и се разрязва на 12 парчета, всяко парче да бъде около 90 - 92 грама. Сплесква се парчето тесто, завиват се страните навътре към средата, обръща се и със свита длан с  въртеливо движение на ръката   се оформя топче.
Намасляват се с парче масло дъното и стените на 2 кейкови форми 30/12 см . На дъното се поставя парче хартия за печене.
Разпределят се по 6 топчетата едно след друго  във формите.
(може да се ползва по- къса форма, но малко по-широка тогава се подреждат топчетата едно до друго.)
Покриват се с фолио и се оставят да втасат около 90  до 240 минути, трябва напълно да изпълнят формите.
След като бриошите са втасали достатъчно се намазват посредством четка с 1 жълтък разбит с 1 с . л . сметана. 
Обръщам внимание  при намазването на бриошите!  това става много нежно,  много леко се намазват, тестото е изключително фино и нежно и ако се натисне може да се образува лошо хлътване. По възможност по време на намазването,  ако може да не се намазва и формата, а само тестото.


Така приготвени се вкарват в затоплена фурна на 150 градуса с вентилатор за около 35 - 37 минути.
Изваждат се от фурната, оставят се във формите за около 15 - 20 минути и се изваждат върху решетка напълно да се охладят преди да се разрежат.






Коментари

Популярни публикации