РЕЦЕПТА ЗА ГРЪЦКО МЕСНО РУЛО И КАРТОФИ - GREEK MEATLOAF AND POTATOES


250 г - телешко мляно месо
250 г - свинско  мляно месо
1 гл - лук наситнена
1 скилида - чесън пресована
3 - 4 стр - наситнен магданоз
100 г - галета
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - сол
1 ч . л - сух риган
50 мл - прясно мляко
1 - яйце М
2 - твърдо сварени яйца
2 - кисели краставички нарязани на пръчици
1 червена - чушка
2 - моркова, разделени
1 - зелена чушка
120 г - бекон
за намазване на рулото - 1 с . л . зехтин и 1 с . л. пушен червен пипер и малко сол
КАРТОФИ
около 1 кг - картофи
4 - 5 с . л -  зехтин Екстра Върджин
сол и смлян мерен пипер
1 с . л - мека горчица
1 с . л - мед
сок от 1 лимон
1 голяма щипка - сух риган
 около 300 мл - вода

В тиган на средно силен котлон се запечатва бекона до златисто, изважда се върху домакинска хартия да се отцеди от мазнината  и се оставя настрана.
Двата вида кайма се изсипват в купа. 
В блендер се смила лука, двата вида чушки, чесъна, галетата и моркова.  Да не е пюре, да има и малки парченца. Изсипват се при месото. Добавя се наситнен магданоз, млякото . Добавят се 2 с . л. зехтин и яйцата и се омесва каймата с ръце, ползвам ръкавици. Така приготвена каймата се оставя в хладилника за 1 час. 
Охладената кайма се изважда и изсипва върху свежо фолио. С ръце се оформя на правоъгълник. Намазва се с 1 с . л.  зехтин и се разстила върху месото и отгоре се подреждат парченцата бекон, като се застъпват.
От тясната страна на месото се поставя в началото  поръсените с малко брашно яйца, следват краставичките и един морков нарязан на тънки пръчки.
С помощта на фолиото се завива руло, като накрая се завива като бонбон. Така приготвено се оставя във фризер за 1 час.
В купичка се смесва зехтина, малко сол и червения пипер за намазването на рулото.
В тавичка се сипва 1 - 2 с . л зехтин, разпределят се.
По средата се поставя студеното руло с шева надолу, отгоре посредством четка се намазва  със зехтина и червения пипер,  а отстрани се подреждат картофите.


КАРТОФИ
Картофите се нарязват на средно големи кубчета или клинове.
В купа се смесва зехтина, сол и черен пипер, горчицата и меда, ригана и сок от 1 лимон. С тази марината се поливат картофите, разбъркват се и се изсипват около месното руло. В тавичката се добавя около 300 мл вода. 
Тавичката се завива с алуминиево фолио и се пече на 180 градуса за около 40 - 50 минути
Изважда се от фурната отстранява се фолиото и се допича за още 30  - 40 минути, докато напълно омекнат картофите.





Коментари

Популярни публикации