СВИНСКО ПЕЧЕНО С ЛИМОН И ЧЕСЪН - LEMON GARLIC PORK ROAST
5 скилиди - чесън на тънки филийки
около 100 мл - зехтин Екстра Върджин
1 с. л - сух риган
1 с . л - суха мащерка
1 ч . л - червен пипер
1/2 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
2 с . л - лимонов сок
1 с . л - настъргана кора лимон
гарнитура - печени картофи или картофено пюре
В купа се слага нарязан чесън, зехтина, риган и мащерка, червен пипер, сорта смлян черен пипер, лимонов сок и настърганата лимонова кора и всичко се разбърква. Ако се приготвят печени картофи може от тази смес да се отдели 1 каф. чашка и да се добави към картофите за вкус.
Тази марината се излива в найлонови пликче с цип, прибавя се парчето месо и се оставя а хладно за няколко часа или за 1 нощ.
В тавичка се приготвят картофите *, като се подреждат около стените на тавичката, заливат се с отделената марината , а по средата се поставя парчето свинско месо.
Пече се на 190 градуса за 60 минути.
Когато вътрешната температура на месото покаже около 63 - 64 градуса С се изважда от фурната.
Покрива се с алуминиево фолио за 10 - 15 минути и след това се нарязва на филии.
* предпочитам за гарнитура картофено пюре.
КАРТОФЕНО ПЮРЕ
2 кг- картофи
200 г - масло
около 50 - 70 мл - топло прясно мляко
1/4 ч . - индийско орехче
Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета, сваряват в достатъчно подсолена вода. След като са напълно готови се прехвърлят с решетъчна лъжица в купата на миксера. С перката за разбиване на белтъци се разбиват на висока скорост, като се добавя маслото нарязано на големи кубчета. След като маслото се поеме се прибавя и малкото прясно мляко, индийското орехче, разбива се до напълно гладка смес.
Коментари