ЛЕЩА ПО МАНАСТИРСКИ


 Леща по манастирски е постно ястие , което  много харесвам . Рецептата е от раздел "Постни български ястия", единствената разлика е то в това, че я приготвям малко по гъста, нещо средно  между яхния и чорба и за хладните есенни дни е прекрасна!

2 стръка - праз лук
4 - 5 цели скилиди - чесън
1 глава - лук
1 - морков
1 ч . л - червен пипер
1 суха - червена чушка, счукана
около 200 г - домати от консерва
около 250 г - кафява българска леща
олио - за готвене
суха чубрица
сол на вкус

В ръчен блендер се наситнява праз лука и глава лук. 
Морковите се нарязват на  кубчета
В тенджера се загряват около 4 -5 с . л. олио и прибавят двата вида лук, счуканата червена суха чушка, обелени и цели  скилиди чесън  и морковите. Добавят се  30 мл вода, захлупва се с капак и се оставя на умерен котлон да омекнат зеленчуците.
След като останат на мазнина се прибавя измитата и отцедена леща, разбърква се и се налива около 1 литър гореща вода. 
Оставя се на умерен котлон да заври и се намалява температурата на котлона и се оставя да къкри,  за около 30 минути, да омекне напълно лещата. По време на готвенето ако е необходимо се долива още малко гореща вода.
След като е готова се прибавят доматите, червен пипер и около 1 ч . л. сол и се поръсва с чубрица. Оставя се на котлон за още 12 - 15 минути.




Коментари

Популярни публикации