БОГАТ КОЛЕДЕН КЕЙК С БЯЛ ШОКОЛАД И БОРОВИНКИ - CHRISTMAS CRANBERRY POUND CAKE

 

187 г . брашно 00
3 с . л - брашно за торти и сладкиши
(общо брашното трябва да е 250 г)
1/2 малка ч. л - бакпулвер (или 2 г)
щипка - сол
100 г - сушени червени боровинки
140 г - бял кувертюр,  нарязан на дребно
113 г - масло на стайна температура
70 г - кристална захар
113 г - сметана 35 % стайна температура
116 г - маскарпоне, стайна температура 
3 - яйца ( 165 г) 
1/2 ч . л - ванилова паста
1 с . л - настъргана лимонова или портокалова кора
31 г - масло (то е препечено и е за поливката върху суровото тестото
ГЛАЗУРА
120 г - пудра захар
85 г- разтопен бял кувертюр
27 - 30 г - прясно мляко
1 с . л - ликьор Cointreau, не се пропуска, или друг ароматен безцветен на цвят ликьор


Брашното, бакпулвера и солта се разбъркват и пресяват три пъти. Оставят се настрана.
Яйцата се разбиват с вилица, оставят се настрана.
В захарта се прибавя настърганата портокалова /  лимонова  кора и с пръсти се разтърква. Така ще се получи още по -  добър и силен аромат.
В купата на миксера се разбива мекото масло до крем. 
На два пъти се прибавя захарта с ароматната настъргана кора и се разбива на висока скорост за около 3 - 4минути. 
Прибавя се се сметаната, маскарпонето и се разбива на средна скорост на миксера.
Брашното се прибавя на три пъти ,като се редува с яйцата, завършва се с брашно. 
Прибавят се и нарязаните парченца бял шоколад  и боровинките поръсени и разбъркани с шипка брашно. Разбърква се добре, може да се ползва и миксер на ниска степен, колкото да се разпределят добавките правилно.
Цялата смес се изсипва в приготвена кейкова форма с хартия на дъното. 28/13 см.
Останалите 31 г масло се поставят на умерен котлон и се препържва маслото ,докато започне за ухае на ядки и промени цвета си в светло кафяво. 
Върху тестото във формата точно по средата се прекарва нож, все едно се разрязва по дължина. Точно там  през цедка се излива препеченото масло. (кафявата утайка от маслото не се добавя.) 
Така приготвена формата се поставя в загрята с вентилатор фурна на 170 градуса  и се пече за около 55 - 65 минути или до суха клечка.
Изважда се и се охлажда за 15 - 20 минути във  формата , а  след това се оставя върху решетка, да се охлади напълно.
ГЛАЗУРА
В купа се изсипва пудрата захар  по - малко се прибавя прясното мляко, като се внимава да не стане прекалено течна, затова ползвах точно 27 грама прясно мляко, добре се разбърква. Добавя се ликьора, разбърква се. 
На водна баня се разтопява белия шоколад и се прибавя към пудрата захар, разбърква се. 
Изсипва се върху кейка, като много бързо се действа, защото глазурата се втвърдява за няколко минути,  затова си пригответе всичко което ще е необходимо,  да е под ръка,  като шпатула, или гладък сервизен нож, или супена лъжица, както е удобно и да се действа бързо. 
Имайте предвид, че глазурата не се разтича по стените на кейка,  тежка е,  само за отгоре, като снежно капаче.
Поръсва се с нарязани червени боровинки.













Коментари

Популярни публикации