ХРУПКАВА СРЪБСКА ГИБАНИЦА - DELICIOUS CRISPY SERBIAN GIBANICA

 

От много време ми отлежаваше тази рецепта, днес да я започна, утре и все не стигам до нея и това е така, защото все си е баница. Дали гръцка, турски , нашенска, а и сега сръбска все е баница. Тази сръбска баница има и кашкавал. 
Някъде е с много мазнина, това са турските баници, другата е гръцката  с масло основно и повечко яйца и  наистина е много хрупкава, но това зависи как са подредени корите, или нашенската, която  в повечето случаи e с обикновено олийце, понякога за разкош се добавя и масълце, но специално аз я правя само с масло. Всичко е въпрос на усещане и вкус. В интерес на истината не съм много по баниците, но правя основно за закуска, ама не много често. Хубавата баница е с точени кори, но ми отнема страшно много време, затова я прескачам и минавам на готовите кори, хубави лоши все са кори за баница и все винаги се получава. 

500 г - кори за баница
100 мл - олио за намазване
50 мл - газирана вода за поръска отгоре
сусам
ЯЙЧЕНА СМЕС
5 - яйца L, стайна температура
300 г - кисело мляко, стайна температура
100 г - разтопено масло
200 г - настъргано краве сирене
50 г - настърган кашкавал
100 мл - газирана вода 
и мъничко сол, зависи колко е солено сиренето


В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата и киселото мляко. 
Прибавя се охладеното разтопено масло, разбърква се и следва настърганото сирене и кашкавал. Налива се газираната вода и мъничко сол, ако е необходимо. Всичко се разбърква и се оставя настрана.
Отварят се корите. 
Тавичка за печене, около 24 - 26 см се  намазва с олио. (моята тавичка е по - голяма и това го отчитам като малка грешка, стана по тънка, но пък е много хрупкава. )
Поставя се една кора и се покапва с олио. 
Следващите 4- ри  кори се поставят до половината на тавата , а другата половина излиза извън тавата. Покапват се с олио. 
Всяка кора от останалите се натопява в яйчената смес, изважда се и се поставя в тавата. Кората почти се разпада, но се прибира с ръка и се изважда. Получават се малки гнезда. След като всичките кори са поставени в тавичката следва да се приберат корите, които да извън нея. Прибират се навътре, като също се покапват с олио. По всяка вероятност ще остане от яйчената смес и тя се излива и разпределя върху баницата. Напръсква се с останалата газирана вода.
Поръсва се със сусам.
Пече в затоплена фурна с вентилатор на 175 градуса за около 40 - 45 минути, до хубаво златисто .



Коментари

Популярни публикации