ЛЕСНИ, ПУХКАВИ, МЕДЕНИ КЕКСЧЕТА - EASY AND FLUFFY HONEY CASTELLA


Рецептата е за онези пухкави и въздушни японски кексчета, дето хапваш нещо и гълташ почти нищо, ей такива се, и са изключително вкусни, а колко са лесни, има - няма за 20 минути бях готова и още малко печене около 20 минути и край, закуската е готова с чашка хубаво еспресо. Едно малко удоволствие, което можем да си причиним.

40 г - масло
70 г - прясно мляко
40 г - мед
5 - яйчени белтъка
110 г - кристална захар
5 - яйчени жълтъка
1 ч . л - ванилия екстракт
120 г - брашно 00


В касерола се смесват маслото, прясното мляко и меда. Поставя се на слаб котлон, докато се разтопи маслото при разбъркване. Сваля се и се оставя настрана.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват с миксер да се разпенят и на три пъти се прибавя  кристалната захар.  Разбива се до твърди върхове.
Към  разбитите белтъци се прибавят жълтъците и отново се разбива, само докато се приемат. 
Следва ванилията и на три пъти през цедка се прибавя брашното. Разбърква се внимателно с шпатула.
От сместа се отделят  2 пълни шпатули и се прибавят към млечно маслената смес и внимателно се разбърква, а след това се изсипва към яйчената смес, разбърква се  внимателно с шпатула .
Приготвят се книжни капсули и се подреждат в мъфин форма.
Капсулите се напълват със сместа.
Пече се с вентилатор в загрята фурна на 160 градуса за 7 минути и още
на 150 градуса за около 14 - 15 минути. 
Винаги се проверява с дълго дървено шишче дали са изпечени.
Докато се пекат се приготвя един лист хартия за печене. Намазва се с олио.
След като се извадят от фурната веднага се обръщат върху намазаната хартия. Оставят се така за около 10 минути. 
Японските кексчета трябва отгоре да станат плоски, така е по рецепта, но са много хубави и ако са леко подути 









Коментари

Популярни публикации