ЛЕСНА СТУДЕНА ТОРТА СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА - EASY NO-BAKE SOUR CREAM CAKE

 


Обичам такъв тип десерти, бъркаш бързо, оформяш и хайде готово е! Няма печене, няма притеснение, ами сега дали ще стане, дали добре ще се разбие сметаната, ай...пресече се.. и се започва отново, а тук всичко е лесно. Разкошна рецепта за летните дни.

350 г - шоколадови бисквити
130 г - разтопено и охладено масло
КРЕМ
200 г - кристална захар*
30 г - царевично нишесте
3 - яйца L
520 г - заквасена сметана, стайна температура
100 г - масло на кубчета, на стайна температура
2 ч . л - ванилия екстракт
* по рецепта е 200 г захар за мен е прекалено много и ползвах 160 г, всичко е въпрос на вкус и усещане



Бисквитите се смилат в блендер на прах. Прибавя се разтопеното и охладено масло и се завърта на 1 - 2 оборота. 
От бисквитената смес се отделя 1/3 тя е за торната поръска на тортата.
Приготвя се форма с ринг и d 20 см като по стените е сложено ацетатно фолио, или лента от  хартия за печене, която е 1 пръст по висока от стената.
Изсипват се бисквитите и се разпределят по дъното. Първо с обратна лъжица се оформя борд, около  2.5 - 3 см , а след това с дъното на чаша се оформя дъното на блата. Цялата форма се прибира в хладилник, докато се приготви крема.
КРЕМ
В купа се изсипва захарта и нишестето и се разбърква с телена бъркалка. 
Прибавят се  яйцата и хубаво се разбива до крем. Добавя се заквасената сметана и се разбива отново с телта до напълно гладка смес. 
Цялата смес се изсипва в касерола и се поставя на умерен котлон и за 5 - 7 минути се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване- След като се появят мехурчета в крема и бъркалката оставя диря се сваля от котлона. Прибавя се маслото на кубчета и ванилията, разбърква се до стопяването му. 
Оставя се да се охлади, като се разбърква от време на време да не захване коричка отгоре. 
След като е приятно охладен се излива в бисквитената платка .
Отгоре се посипва с трохите, които са отделени, разпределят се.
Оставя се в хладилник за 1 нощ.






Коментари

Популярни публикации