РАЗКОШНО ГРЪЦКО РЕВАНЕ - GREEK SWEET SEMOLINA RAVANI

 

Да, точно така съм озаглавила рецептата с "разкошно", защото наистина е разкошно оригинално гръцко реване. Дали е сладко, ами доста е сладко, последната хапка от реването  може да идва в малко повече от захар, но така се прави реване, много сочно и много сладко.
Количеството на продуктите за мен е огромно, примерно захарта е 1.200, едва ли не за една сладкарница,  това е много и затова рецептата я разделих на две,  напълно достатъчно. Изписвам я така, както я направих с намалените количества и всеки може да си ги увеличи по две.

СИРОП
450 мл - вода
600 г - кристална захар
1 с . л - течен мед
изрязани цели кори лимон, около 3  - 4 парчета със зеленчукобелачка
1 - пръчка канела
КЕЙК
100 г - кристална захар
2 зърна - мастикс
4 - яйца L
1/2 ч . л - ванилия екстракт
125 г - разтопено  масло
100 г - семолина
100 г - брашно за торти и сладкиши
 5 г - бакпулвер (1 ч . л .)
настъргана кора от 1/2 лимон
шамфъстък за поръска


Започва се с приготвянето на сиропа, за да има време да се охлади напълно.
В касерола се изсипва захарта, водата, целите лимонови кори, няколко капки лимон и пръчката канела. Поставя се на котлон да заври и се оставя за 2 - 3 минути, да се разтопи захарта. Сваля се от котлона и се оставя настрани да се охлади напълно.
КЕЙКОВО ТЕСТО
В хаванче с 1 с . л . захар се счукват до прах зърната мастикс, прибавя се и останалата захар, разбърква се.
Маслото се разтопява.
В купата на миксера се счупват яйцата, прибавя се захарта и настърганата лимонова кора. Разбива се на висока скорост, докато сместа стане много пухкава, побеляла, увеличила тройно обема си, и когато се вдигнат бъркалките това което пада от тях може да рисува цифра, разбиването е около 7 - 8 минути. Прибавя се охладеното и разтопено масло и се разбива, само колкото да се смеси за около 30 секунди.
В купа се смесват двата вида брашна, и бакпулвера. прибавят се към яйчената смес на три пъти, като се разбърква с шпатула.
Цялата смес се изсипва в правоъгълна форма 23,4/17,8 см добре намаслена с масло.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор около 30 - 40 минути, или до суха клечка.
Изважда се от фурната и веднага с голям черпак се залива със сироп. Заливането става по - бавно, за да не се разпука отгоре тестото.  След като се приключи със сиропа веднага се надупчва на много места с дървено шишче. 
Имайте предвид, че сиропа изглежда много, почти да прелее от формата, но след няколко минути той ще попие, ще изчезне напълно.
Оставя се на стайна температура за 30 - 40 минути, а след това се оставя в хладилник за няколко часа.
При сервиране се поръсва с шамфъстък.




Коментари

Популярни публикации