ЧИЛИ КОН КАРНЕ - POPULAR MEXICAN CHILLI CON CARNE


500 г - телешка кайма
4 с . л - зехтин Екстра Върджин и още малко за доливане по време на готвенето
2 глави - стар лук, наситнен
1 червена - чушка на кубчета
1 зелена -чушка на кубчета
1 стрък - селъри на дребно
3 скилиди - пресован чесън
1 консерва  - смлени домати
2 с . л - доматено пюре
150 мл -  зеленчуков бульон или гореща вода
1 ч . л - кристална захар
1 1/2 ч . л - чили люспи
няколко капки - табаско
2 ч . л - смлян кимион
1 пълна ч . л - пушен червен пипер
1/4 ч . л - смлян кориандър, по избор е
2 ч . л - сух риган
(за допълнителна лютивина добавих и кайенски пипер на вкус, но това е по избор и вкус.)
сол и смлян черен пипер
1/4 ч . л - смляна канела, или 1 пръчка канела
наситнен кориандър или наситнен магданоз

Каймата се довежда до трохи в сгорещени 2 с . л зехтин и малко вода, като се похлупва  с капак и се готви, докато водата почти изври и шпатулата остаря диря по дъното на тигана.
Зеленчуците се  почистват и наситняват,
В тиган се сгорещяват 2 с . л зехтин. 
Прибавя се наситнен лук и се задушава под капак за 3 - 4 минути. Прибавят се двата вида чушки нарязани на кубчета, селъри-то, разбърква се,  посоляват се с малко сол и се задушават под капак за още 3 - 4  минути, или докато омекнат и лъжицата оставя диря по дъното на тигана.  Прибавя се пасиран чесън, разбърква се и се готви още за 2 минути. 
Прибавя се каймата, разбърква се добре, захлупва се с капак и се готви за още 5 минути. След това се прибавят лютиво чили люспи, няколко капки  табаско, кимиона,  малкото кориандър, канелата, риган,  пушен червен пипер, черен пипер,  и сол. Задължително се опитва на вкус и ако  не е достатъчно люто се добавя още малко люто чили, или табаско, добавих още около 1/2 ч . л - кайенски пипер . Прибавят се и смляна консерва домати и лъжиците доматено пюре размито в малко гореща вода. Сипва се струйка зехтин, разбърква се.
Така приготвена яхнията се оставя на слаб котлон да къкри в продължение на 1 час при периодично разбъркване.
След 60 минути се прибавя боба заедно със 150 мл гореща вода или зеленчуков бульон. Оставя се на умерен котлон да ври, като се разбърква периодично, докато се редуцира соса, това е около 8 - 10 минути. 
Накрая се прибавя лъжичката захар, разбърква се и се посипва с наситнен кориандър или наситнен магданоз. 
Отстрани на порцията се добавят малко тортила резени.







Коментари

Популярни публикации