ИТАЛИАНСКИ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ В МАСЛЕНО ТЕСТО - RICETTA STRUDEL DI MELE

 
.
Ябълков щрудел - типично австрийски десерт. Приготвя се от много тънко маслено тесто, с богата плънка от ябълки, канела, ядки, настъргана лимонова кора, стафиди.
Предполага се ,че родината на щруделът са Египет, Сирия, Палестина, като преминава през Турция и се настанява удобно в Австро-Унгарската империя, а по - късно из цяла Европа. 
В Италия най-вече в областта на Trentino Alto е високо оценен, а и там се намират едни от най-хубавите ябълкови градини.
Рецептата е бърза и лесна и много вкусна,  сочна плънка и хубави аромати.

МАСЛЕНО ТЕСТО
250 г - брашно 00
125 г- студено масло
щипка сол
1 равна с. л - кристална захар
80 мл - студено прясно мляко
ПЛЪНКА
2 големи - ябълки около 300 г почистени и нарязани на дребни кубчета
40 г - стафиди
1 капачка - ром
20 г - нарязани и леко запечени орехи
20 г - запечени кедрови ядки
4 до 5 с . л - течен мед
1 ч. л - галета
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
30 г - разтопено масло
50 г - галета
малко разтопено масло за намазване отгоре на щрудела преди печене


В купа се смесва брашното, малкото захар, щипката сол. Прибавя се маслото на кубчета и с вилица, нож или ръчен блендер се довежда до трохи. Прибавя се студеното мляко и бързо се омесва тесто. Оформя се на топка, леко се намазва с малко масло и се завива в свежо фолио, оставя се в хладилник за 1 час.
Стафидите се заливат с вряща вода и се оставят за 10 - 15 минути. Подсушават се с домакинска хартия.
В тиган се разтопяват 30 г масло и се прибавят 50 г галета. Запичат се, докато сменят цвета си до светло кафяво. Охлаждат се и се оставят настрана до ползването им.
Ореховите и кедровите ядки се запичат за кратко в сух тиган, охлаждат се.
Приготвя се плънката, като ябълките се почистват и нарязват на дребни кубчета, поливат се със сок от лимон, прибавя се настърганата кора лимон, подсушените стафиди, запечените ядки, канелата, меда, лъжицата галетата и капачката ром. Цялата плънка се разбърква.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник върху хартия за печене посипана с малко брашно с дебелина около 2 мм.
Отгоре се посипва със запечената галета, така тя ще спомогне да се подсуши плънката по време на печенето и няма да се разлива. 
Върху нея се разпределя плънката, като се оставя 1 см отстрани без плънка.
С помощта на хартията се завива на руло и се подпъхват крайчетата.
Прехвърля се в плоска тава върху хартия за печене.
С остро ножче се правят отгоре няколко диагонални разреза и се намазва посредством четка с разтопено масло.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 180 градуса за 20 минути и  още
170 градуса за около 20 - 30 минути, докато се получи приятен златист цвят.
Изважда се, охлажда се и се поръчва с пудра захар.






Коментари

Анонимен каза…
Прекрасна рецепта. Би ли се получила с готово бутер тесто набодено с вилиц за нямащите нреме да замесват?!!!
ММ каза…
Благодаря, за коментара!
Да, може да се приготви и с готово бутертесто, това е улеснение, за заети домакини. Не е необходимо да се правят пробождания с вилица, може да се разреже внимателно с остро ножче в диагонал. Поздрав!

Популярни публикации