ГРЪЦКА РЕЦЕПТА ЗА ПОСТЕН ЗЕЛЕН ФАСУЛ - FASOLAKIA GIAHNI

 

Когато се прибирам от Гърция задължително се минава за последно, въпреки че си удължавам пътя,  защото много трудно си тръгвам почти със сълзи в очите, през пазар за зеленчуци  в Серес, след това  се обядва в една прекрасна таверна , изпива се  за последно едно хубаво кафе с комплимент от таверната -  сладкишче, е, какво му трябва повече на човек, малко внимание и хубава храна.
От пазарчето пазарувам всичко ,което ми виждат очите и  купих и 2 кг зелен фасул, няма тук такъв сорт. Не зная, какво му правят, как го отглеждат ,но конец по този техен  зелен фасул никога не е имало, разкошен е, като масло,  както се казва и шушулките са почти гладки, няма изразени бобчета отвътре, което говори, че е много пресен.  
Приготвих го така, както го правят гърците, яхния. Не, че е чудо невиждано, силно прилича на нашия, но то и няма как да е по друг начин, с близки кухни сме, но има  малки допълнения, които на мен ми харесват, и последно да напиша, че гърците го готвят само със зехтин, друга мазнина не се добавя.

1 кг - зелен фасул
70 г - зехтин Екстра Върджин
2 големи глави - лук
2 скилиди -  чесън
около 500 г - пасирани домати
щипка - захар
1 средно голям - картоф
настъргана кора от 1/2 лимон
сол, смлян черен пипер
1 ч . л - сух копър
и още
магданоз, копър, мента за поръска и парче сирене Фета, по избор и няколко маслини

В сгорещен зехтин се прибавя наситнен лук. Задушава се  за около 4 - 5 минути при периодично разбъркване. Прибавят се настъргани на ситно ренде скилидите  чесън, разбърква се за 30 секунди и се добавят зеления фасул, картофчето нарязано на големи кубчета, пасираните домати, настърганата кора от лимона, лъжичката сух копър и се добавя още малко гореща вода. 
Оставя се да заври на силен огън, след което се намалява температурата и се оставя да къкри за около 30 минути под капак.
След тези минути се отстранява капака, увеличава се температурата на котлона и се оставя за още 10 - 15 минути , докато сосът се редуцира, до желана гъстота. Накрая се готвенето се прибавя и лъжичката захар, за да намали киселинността на доматите.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнени:  копър, магданоз, няколко листа мента.
Сервира се с парче сирене Фета поръсено с малко риган и по избор няколко черни маслини.





Коментари

Популярни публикации