ГРЪЦКА РЕЦЕПТА ЗА ПОСТЕН ЗЕЛЕН ФАСУЛ - FASOLAKIA GIAHNI
Когато се прибирам от Гърция задължително се минава за последно, въпреки че си удължавам пътя, защото много трудно си тръгвам почти със сълзи в очите, през пазар за зеленчуци в Серес, след това се обядва в една прекрасна таверна , изпива се за последно едно хубаво кафе с комплимент от таверната - сладкишче, е, какво му трябва повече на човек, малко внимание и хубава храна.
От пазарчето пазарувам всичко ,което ми виждат очите и купих и 2 кг зелен фасул, няма тук такъв сорт. Не зная, какво му правят, как го отглеждат ,но конец по този техен зелен фасул никога не е имало, разкошен е, като масло, както се казва и шушулките са почти гладки, няма изразени бобчета отвътре, което говори, че е много пресен.
Приготвих го така, както го правят гърците, яхния. Не, че е чудо невиждано, силно прилича на нашия, но то и няма как да е по друг начин, с близки кухни сме, но има малки допълнения, които на мен ми харесват, и последно да напиша, че гърците го готвят само със зехтин, друга мазнина не се добавя.
1 кг - зелен фасул
70 г - зехтин Екстра Върджин
2 големи глави - лук
2 скилиди - чесън
около 500 г - пасирани домати
щипка - захар
1 средно голям - картоф
настъргана кора от 1/2 лимон
сол, смлян черен пипер
1 ч . л - сух копър
и още
магданоз, копър, мента за поръска и парче сирене Фета, по избор и няколко маслини
В сгорещен зехтин се прибавя наситнен лук. Задушава се за около 4 - 5 минути при периодично разбъркване. Прибавят се настъргани на ситно ренде скилидите чесън, разбърква се за 30 секунди и се добавят зеления фасул, картофчето нарязано на големи кубчета, пасираните домати, настърганата кора от лимона, лъжичката сух копър и се добавя още малко гореща вода.
Оставя се да заври на силен огън, след което се намалява температурата и се оставя да къкри за около 30 минути под капак.
След тези минути се отстранява капака, увеличава се температурата на котлона и се оставя за още 10 - 15 минути , докато сосът се редуцира, до желана гъстота. Накрая се готвенето се прибавя и лъжичката захар, за да намали киселинността на доматите.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнени: копър, магданоз, няколко листа мента.
Сервира се с парче сирене Фета поръсено с малко риган и по избор няколко черни маслини.
Коментари