ПИРОЖКИ С ЧЕРЕШИ С ТЕСТО "ВОДОЛАЗ" - PIES WITH CHERRY

 

Кифличките са много хубави от много хубаво тип козуначено тесто.  Пиша "козуначено", защото е тесто с мая и приблизително така се измесва, но интересното тук е, че тестото се нарича "водолаз" или "тесто гмуркач", а така се нарича, защото втасва в топла вода. Точно това ми стана интересно и затова набързо ги забърках, а и идваха почивни дни и ми беше удобна рецептата за закуска.  Втасването по този начин във вода доведе до много меко и пухкаво тесто, с което се работеше изключително леко и лесно.
 Освен това по този начин втасването , като време много се намалява, само за около 40 минути тестото е готово за работа. На мен много ми хареса.


Ще я напиша подробно, ще приложа и няколко снимки, въпреки, че не са добри, заради светлината ми, но са разбиращи.

ТЕСТО
200 мл - хладко прясно мляко
5 г - суха мая, или 20 г свежа
80 г - кристална захар
2 -  яйца, като 1 жълтък е за намазване на кифлите
1 ч . л - ванилова захар
40 г - масло на кубчета и стайна температура
30 г -  слънчогледово олио
600 г - брашно
щипка - сол
ПЛЪНКА
600 г - череши, ползвам замразени
125 - кристална захар
25 г - царевично нишесте

ПЛЪНКА
В по широка касерола се изсипват черешите.  Оставят на умерен котлон да се размразят, моите бяха замразени и да пуснат сок и след това се добавя захарта, След като се отпуснат достатъчно се прибавя нишестето разбъркано с малко студена вода. Разбърква се постоянно, докато започне да се сгъстява и са остават дири по дъното на касеролата. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади.
ТЕСТО
Ако се работи със свежа мая предварително  се активира с топлото прясно мляко с 1 ч . л. захар от общата и 2 с . л . брашно от общото. Добре се разбърква и се оставя да се активира. Ползвам суха мая ,затова не беше необходимо предварително да я активирам направо я добавих към брашното.
В купа се смесва яйцата, като един жълтък се отделя,  солта, мекото масло, половината от олиото, захарта, ваниловата захар и прясното мляко и всичко се разбърква с телена бъркалка. 
В купата на миксера се изсипва брашното  със сухата мая и се налива по- малко от течната смес, като се размесва с куката за месене на тежко тесто. По време на месенето се добавя и останалото слънчогледово олио.  Измесва се за около 10 минути, на средна скорост на миксера, или докато тестото "почисти" стените на купата и се оформи топка тесто. Не се добавя повече брашно, не се добавя повече и мазнина. Ще се получи меко, гладко и нелепнещо тесто.
Така приготвеното тесто се поставя в намаслено, ползвам спрей мазнина, найлоново пликче, на което колкото е възможно се  изкарва въздуха, завързва се и се  поставя  в още едно найлоново пликче и добре се завързва. Така приготвено се поставя в тенджера пълна с топла вода 30 - 35 градуса, не повече, това е оптималната температура за втасване на тестото, защипва се за една от стените на тенджерата и се оставя за около 35 - 40 минути. По време на втасването може тестото да се обръща от едната страна на другата, за да ферментира равномерно.  
Това тесто още се нарича "удавения гмуркач" , което не е много красив израз, но така се знае и познава, другото наименование е "водолазено тесто".
Втасалото тесто се освобождава от пликчетата, леко се премесва. върху много леко намаслен плот. 




Дели се на парчета по 50 - 60 грама всяко. От парчетата тесто се оформят топчета, които се подреждат, покриват се с фолио и се оставят за 10 минути.
Взима се първото топче и с точилка се разточва, около педя. Кръгчето се оставя настрана. Тестото е много удобно за работа, не се лепи. Така върху приготвените кръгчета  по средата се поставя по 1 с . л . от плънката. Там където плънката е по - малко се добавя, използва се почти цялата плънка.
Прихлупва се едната страна към другата и с пръсти се защипва тестото. Не бива да попада плънка, няма да може да се залепи тестото.  Ако не може добре да се залепи предварително малко края на всяко кръгче се намазва с мъничко вода. Защипаните места леко се свиват към средата, леко се издърпва и се свива като мидичка. 
Оформените  пирожки се подреждат в тава върху хартия за печене с малко разстояние една от друга. 
Оставят се да втасат за 30 минути.
Намазват се с жълтък разбит с 1 ч . л . прясно мляко
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 170 градуса за около 20 минути, или до хубаво златисто.












Коментари

Популярни публикации