ЛЕСНА ТОРТА С КАРАМЕЛЕНИ ОРЕХИ ПЕКАН - EASY CARAMEL PECAN BUTTERMILK CAKE

 

Изключително вкусна торта с карамелени орехи. Лесна , бърза, за около 20 - 30  минути ще бъде приготвена. С разкошен  мек и влажен  тип пандишпан покрит с много орехи  в карамел.  Подходяща е за коледните празници.

200 г - кристална захар
177 мл - мътеница ( или гръцко кисело мляко )
4 - яйца М
1 ч . л - ванилия екстракт
1 ч . л - бакпулвер
щипка  - сол
220 г - универсално брашно
56 г - бадемово брашно
177 мл - слънчогледово олио
ТОПИНГ
150 г - орехи Пекан, накълцани с нож
90 г - масло 
155 г - кафява захар
66 г- светъл царевичен сироп  (акациев мед, или глюкоза)
25 мл - прясно мляко
1 ч . л - ванилия екстракт


Приготвянето на мътеница е лесно към измереното количество прясно мляко се прибавя сок от 1/2 лимон,  разбърква се , изчаква се до 10 минути и мътеницата е готова. Предпочетох да ползвам гръцко кисело мляко, но всичко е по избор и желание.
В купа с миксер се разбива захарта, мътеницата, яйцата и ванилията. 
Прибавя се брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно. Разбива се на ниска скорост,  само докато се приеме брашното.
Добавя се олиото при разбиване на ниска скорост.
Ще се получи гладка по рядка смес отколкото кейковата.
Така приготвена сместа се изсипва във форма с ринг d 22  см с леко намаслено дъно и стени с парче масло и покрито дъно с хартия за печене.
Пече се с вентилатор на 175 градуса за около 35 - 45 минути или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната, охлажда се за 15 - 20 минути и се освобождава от ринга. 
Охлажда се напълно. 
Ако по време на печенето се е образувало капаче то се изрязва  до равно. 
Обръща се , долната страна да стане горна и се поставя в сервизна чиния. Оставя се настрана.
Фурната НЕ се изключва и върху хартия за печене се поставят накълцаните ядки, да се запекат на същите градуси за около 5 до 7 минути. Изваждат се и сега вече  фурната се изключва.
КАРАМЕЛЕН СОС
В касерола се изсипва маслото, кафявата захар и царевичния сироп. 
Поставя се на умерен котлон към слаб да се разтопи захарта при разбъркване и да се получи златист карамел.
Прибавят се ядките, млякото и се разбърква да се овалят в карамела.
Сваля се от котлона и се добавя ванилията.
В началото крокана ще бъде по течна смес, но като се поохлади за около 10 минути ще започне да стяга.
Поставя се все още топъл, така по лесно ще се разнесе, върху обърнатата торта и се разпределя точно до края на стените й. Започва да се поставя от средата към края на стените. Ако крокана стане  стегнат се поставя в MW за 20 секунди, да омекне отново.
След като е разпределен из цялата торта се посипват няколко щипки сол на люспи.






Коментари

Популярни публикации