БИСКВИТКА FERRERO ROCHER - FERRERO ROCHER COOKIES

 

Прекрасна бисквитка с приятно хрупкави ръбчета и мека и дъвчаща сърцевина изпълнена с шоколад. Много подходяща за идващата Коледа и Нова година.

БИСКВИТКА
123 г- масло на стайна температура
145 г - тъмнокафява захар
50 г - бяла кристална захар
1 ч . л - ванилия екстракт
1 - яйца М
щипка - сол
1/2 ч . л - бакпулвер (в рецептата е посочена сода бикарбонат, но предпочитам бакпулвер)
170 г - брашно 00
21 г - високомаслено какао
14 ч. л - Нутела
ТОПИНГ
60 г - нарязани , запечени бланширани лешници
140 г - шоколад за топене


Върху хартия за печене са изсипват 14 чаени  лъжички Нутела. С помощта на лъжичката се оформя кръгче. Така приготвени се поставят заедно с хартията във фризера за около 1 до 2 часа, да могат добре да стегнат, въпреки, че Нутелата трудно се втвърдява, но все пак става много по - гъста.
В купа се разбива маслото с двата вида захар до крем. 
Добавя се яйцето и солта, разбива се, докато се приеме.
Пресява се брашното с бакпулвера ( или содата бикарбонат) , разбърква се. Добавя се наведнъж към маслената смес и внимателно се разбърква на ниска скорост. Ще се получи гъсто и гладко тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1  - 2 часа.
От охладеното тесто се откъсват парчета около  36 - 37 грама. Парчето тесто се дали на две части, като едната е по-голяма. Точно тази по- голяма  част по средата се вдлъбва с пръсти и точно там се поставя ледената Нутела. Покрива се останалото парченце  тесто и се овалва между дланите. (Трябва да се знае, че тестото лепи по ръката, изключително много цапа). Леко се сплесква и така приготвени  се подреждат в тава с хартия за печене с по- голямо разстояние. Тези леко сплескани топки по време на печенето ще се  разстилат.  Задължително се оставят на студено, докато се втвърдят.
Пече се на 175 градуса  с вентилатор за около 12 - 14 минути . Бисквитката трябва да има леко твърди краища и мека сърцевина.
Изважда се от фурната и се охлажда в самата тава.
ГЛАЗУРА
Разтопява се  шоколада на водна баня. 
С чаена лъжичка се слага точно по средата, около 2 ч . л . разтопен шоколад 
Поръсва се с начукани лешници.







Коментари

Популярни публикации