СВИНСКО КОНТРА ФИЛЕ С МЕД И ЧЕСЪН - HONEY GARLIC PORK LOIN

 

МЕДЕНО  - ЧЕСНОВ  СОС
170 г - течен мед
120 г - зеленчуков бульон
120 г - дижонска горчица
2 с . л - соев сос
2 с . л - сос Worcestershire ( "Уорчестър")
4 скилиди -пресован чесън
2 с . л - лимонов сок
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - чили пипер
около 1.3 кг - свинско каре*

и още за поръска върху месото
1 ч . л - чесън на прах
1 ч . л - червен пипер
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
2 с . л  -зехтин Екстра Върджин, разделени

*Месото  показано  в рецептата е за свинско контра филе, но след като пробвах веднъж прецених, че ще е по - добре, ако месото е от крехък свински от врат без кост и не сгреших, но всичко е по избор.


СОС
В купа се смесват меда, бульона, горчицата, соев сос, сос Worcestershire, пресован чесън, лимонов сок, черен пипер, люто Чили ,разбърква се и се оставя настрана.

Парчето месо се почиства от всякакви големи тлъстини и се подсушава в домакинска хартия.
В купичка се смесват 1 с . л . зехтин, чесън на прах, червен пипер, сол и смлян черен пипер. 
Посредством четка се намазва от всички страни.
Загрява се 1 с . л. зехтин в чугунена тенджера, или друга подходяща за фурна, и се поставя месото да се запечати от всички страни на висока температура, до златисто - кафява коричка. За да не се разкъсва месото по време на запечатването се изчаква да се образува хубава коричка от запържването и тогава спокойно може да се обърне на друга страна.
Върху месото след като добре е  запечатано се излива медено - чесновия сос.
Прехвърля се тенджерата във фурната да се пече на 180 градуса с вентилатор за около 50 - 60 минути, като на всеки 15 минути се полива със сос. Ако соса не е достатъчен може да се налее около 50 грама гореща вода.
След времето на готвене се изважда от фурната, оставя се да поеме всички сокове за около 15 минути и се нарязва на филии






Коментари

Популярни публикации