НАПУКАНИ ЛИМОНОВИ БИСКВИТИ - LEMON CRINKLE COOKIES
Бисквитката е мека, дъвчаща с аромат на лимон, това е перфектната сладка, изключително свежа и това се дължи на многото настъргана кора лимон и лимоновия сок.
200 г - кристална захар
1 пълна с . л - настъргана кора от 1 голям лимон
щипка - сол
113 г - разтопено масло
2 - яйца М
60 м л - свеж лимонов сок
1 ч . л - ванилия екстракт
280 г - брашно 00
1/2 ч . л - бакпулвер ( по рецепта е сода бикарбонат, но предпочитам бакпулвер)
около 100 г - пудра захар за овалване
Не се работи с миксер!
В купа се смесва захарта, солта и лимоновата кора и с пръсти се втриват една в друга, така ще се получи силно ухаеща лимонова захар.
Към разтопеното масло се прибавят яйцата, лимоновата захар, лимоновия сок, ванилията и добре се разбърква ,докато се смесят. Сместа ще прилича на течна майонеза, най-вече по цвят.
Към брашното се прибавя бакпулвера и се разбърква.
Прибавя се към течната смес и се разбърква, до получаване на много лепкаво тесто.
Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 4 до 12 часа. Оставих я за 12 часа и се сгреших.
Охладеното тесто се дели на две части, едната веднага се прибира в хладилник.
От другата охладена част се загребва с лъжица, парчета около 24 - 25 грама. Овалват се между дланите да се оформи топче.
В купичка се изсипва пудрата захар и всяко топче се овалва в захарта.
Подреждат с в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго.
Пече се на 175 градуса с вентилатор за около 12/14 минути.
При допир на сладката отстрани трябва да има твърдо ръбче, а по средата да е мека.
След като се извадят се охлаждат в самата тава, защото са прекалено меки. Ще се втвърдят след като изстинат.
Останалото тесто по същия начин.
Коментари