КОЛЕДНИ МОСТАЧОЛИ - НЕАПОЛИТАНСКИ МЕДЕНКИ - MOSTACCIOLI NAPOLETANI

  

Много лесна и елементарна на продукти неаполитанска рецепти  за коледни меденки и с перфектен резултат. При тези меденки няма масло, няма и яйца, но има изобилие на коледни подправки. По идея на Chef Antonio Paolino , който води кулинарно предаване по италианската телевизия.   

500 г - брашно 00*
150 г - бадемово брашно
200 г - кристална захар
50 г - течен мед
50 г - какао и още около  около 1 - 2 с . л  необходимо при разточването
100 г - сладко от кайсии
250 мл - портокалов сок 
настъргана кора от 1 голям портокал
по 1/4 ч . л . от канела, индийско орехче, кориандър, карамфил, и звездовиден анасон
8 г - бакпулвер или 8 г  амонячна сода**
щипка - сол
и още
225 г - черен кувертюр
225 г . бял кувертюр 
по 1 ч . л - олио за всеки шоколад
* количеството е голямо  и може да се разделят продуктите на две
** може да се ползва едно от двете, ползвах бакпулвер


В тиган се изсипват  всички подправки и се слагат на слаб котлон да се запекат за 2- 4 минути при разбъркване. Щом започнат да ухаят приятно веднага се свалят и се прехвърлят в хаванче да се счукат до прах. Оставят се настрана.
В купата на миксера се смесва брашното, бадемовото брашно, какаото, бакпулвера (или амонячната сода),  2 ч . л  смес от подправките, меда, солта и се разбърква .
В купичка се изсипва захарта и настърганата кора от портокал. С пръсти се втрива кората, така ще се получи много хубав, силен аромат на портокалова захар. Тази захар се изсипва в касерола заедно със сладкото от кайсии.. Поставя се на слаб котлон, колкото да се втечни сладкото и се прибавя към сухите подправки. 
Прибавя се портокаловия сок и всичко много добре се размесва до получаване на хомогенно тесто, което леко лепи по ръката. Ако тестото все още е сухо може да се прибави по малко студена вода, до получаване на меко, еластично  тесто. 
Завива се във фолио и се оставя за 1 час в хладилник, да може ароматите да се разгърнат  хубаво.
Охладеното тесто леко се премесва и се разточва върху кулинарно килимче поръсено с какао с дебелина около 8  до 10 мм.
С формичка ромб натопена в какао се изрязват бисквитки.
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Пече се с вентилатор на 175 градуса  около 15 - 17 минути. Бисквитката отстрани трябва да има изпечен ръб, а по средата да е мека.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
Разтопяват се поотделно двата вида шоколад и във всеки се добавя по 1 ч . л . олио за блясък. 
Половината бисквити се потопяват в черен шоколад, а другата половина в бял и се оставят да засъхнат.
След това може да се направи декорация върху всяка бисквитка , може да се посипят с цветни перли, настъргана кора от портокал, настърган шоколад, всичко е по избор





Коментари

Популярни публикации