ПАСТА ОРЗО ( КРИТАРАКИ ) С ПИЛЕ И ПАРМЕЗАН - PARMESAN AND CHICKEN ORZO PASTA
1 л - пилешки бульон
2 скилиди - пресован чесън
1 средна по големина глава - лук
50 мл - сухо бяло вино
1 малка ч . л - сол
1/ 4 ч . л - смлян черен пипер
100 мл - сметана 30 %
50 г - настърган пармезан
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
наситнен магданоз за поръска
и още
настърган пармезан за поръска
В достатъчно леко подсолена вода се сваряват пилешките бутчета. Охлаждат се и се обезкостяват.
В тенджера се сипват 3 с . л . зехтин и се прибавя наситнен лук и накъсаното месо от пилето.
Запържва се за около 3 минути и се прибавя пасиран чесън, разбърква се.
Излива се виното да придаде малко аромат, изчаква се за 1 минута и се прибавя пастата, разбърква се и се налива бульона. Оставя се да къкри на слаб котлон, при периодично разбъркване идо готовност на пастата, тя трябва да е al dente, или за около 13 -15 минути ще бъде готова. Ако е необходимо се добавя малко гореща вода.
След като е напълно готова се прибавя сметаната и настърганото сирене и се оставя само да клокне. Подправя се с черен пипер. Пастата трябва да бъде кремообразна.
Сваля се от котлона и се посипва са наситнен магданоз.
Коментари