ТОРТА РУЛО ТИРАМИСУ - TIRAMISU CAKE ROLL

 

Рецепта за възхитителен десерт, който съчетава класическите вкусове на тирамису и лек пандишпан.

95 г - брашно за торти и сладкиши
4 г - бакпулвер
1 ч . л - разтворимо кафе на прах
щипка - сол
4 - яйца
140 г - кристална захар
1 ч. л - ванилова паста
28 г - олио
КАФЕЕНА  СМЕС
80 мл - кафе еспресо
1 с . л - вино Марсала
1  ч . л - кристална захар
КРЕМ С МАСКАРПОНЕ
250 г - маскарпоне 
240 мл - студена сметана 35%
4 г - разтворимо кафе на прах
60 г - пудра захар
1 ч . л - ванилова паста
ТОПИНГ
200 г - студена сметана 35%
30 г - пудра захар
2 г - разтворимо кафе на прах
и още
високомаслено какао за поръска на тирамисуто


Тава леко намаслена и покрита с хартия за печене 30/40 см

В купа се разбърква брашното, бакпулвера, кафето и солта.
В купа се счупват яйцата, прибавя се захарта и се разбиват с миксер до плътно побеляване, сместа трябва да може  при вдигане на бъркалките да рисува цифри. 
Прибавя се олиото и отново се разбива на ниска степен.
През сито се прибавя сухата смес на три пъти. 
След всяко прибавяне сместа внимателно  се разбърква с въртеливо движение, да не спадне обема й  с шапула, 
Така приготвена се изсипва в тавата, разпределя се правилно.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса с вентилатор за около 10 / 12 минути, или до суха клечка.
Изважда се и още докато е в тавата се посипва с пудра захар. Покрива се с кърпа,  отстранява се хартията и леко се посипва отново с пудра захар. С помощта на кърпата се навива на руло. Оставя се настрана да се охлади напълно.
КАФЕЕНА СМЕС
В кафето се прибавя виното Марсала и 1 ч . л кристална захар, разбърква се. Оставя се настрана.
КРЕМ МАСКАРПОНЕ
В голяма купа с миксер на ниска скорост се разбива маскарпонето, ванилията, кафето на прах  и пудрата захар.
Добавя се охладената сметана и се разбива на висока скорост до твърди върхове. Получава се перфектен гъст крем.
Отваря се рулото и с помощта на четка се намазва с кафеената смес и виното Марсала.
Изсипва се крема и се разпределя из цялата повърхност без 1 пръст отстрани.
Навива се обратно и се поставя в сервизна чиния.
Оставя се в хладилник за 1 нощ.
ТОПИНГ
В купа се разбива сметаната с  пудрата захар , кафето до твърди върхове.
Разпределя се върху рулото с шпатула, или супена лъжица, която рязко се повдига, за да направи неправилни върхове.
Посипва се обилно с хубаво какао.






Коментари

Популярни публикации