СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ НА ТИГАН С ГЪБЕН СОС - COSTOLETTE DI MAIALE IN PADELLA CON SALSA DI FUNGHI


3 с . л - масло, разделени
2 с . л - зехтин Екстра Върджин разделени
100 мл - сухо бяло вино
200 г - печурки
щипка - две - суха мащерка
200 мл - гъбен / зеленчуков бульон
50 мл - сметана 30%
1 с . л - царевично нишесте
магданоз, сол, смлян черен пипер

От парче контра филе се отрязват пържолки с дебелина около 1 см. Може да се ползва и котлет, но по приятно ще бъде ако е  обезкостен. Натриват се със сол, и на всяка пържолка се сипва по 1 ч. л. соев сос, който добре се втрива и от двете страни. Покриват се със свежо фолио и се оставят на студено, за около 45 - 60 минути. 
През това време се подготвят гъбите, като се обелват и се изтриват с влажна домакинска хартия. Гъбите не се мият под течаща вода, защото се променят вкусово, но всичко е по избор и разбиране. Нарязват се на филийки.
В тиган се загряват 2 с . л. масло е 1 с . л. зехтин. Прибавят се гъбите и се готвят до готовност, или докато се смени цвета им. Свалят се от котлона, поръсват се с малко сол, смлян чер пипер и суха мащерка. Оставят се настрана.
В същия тиган се добавя още  1 с . л масло и 1 с . л зехтин и се прибавят пържолите да се запечатат от двете страни. След като са хванали кафеникава коричка се налива виното, захлупват се с капак, да се задушат за около 3 - 4 минути. Прибавя се гъбен бульон ( прибавих зеленчуков, който винаги имам и съхранявам в хладилник ) и задушаването продължава за още 30 минути под капак. В последните 10 минути се прибавят и гъбите. Оставя се да клокне.
В студена сметана се разбърква нишестето и се добавят и 2 с. л . вода, разбърква се.  Изсипва се през цедка върху пържолите, разбърква се. 
Оставя се да клокне и се сваля от котлона.
Поръсва се с магданоз.
( благодаря за рецептата, Мария)
                         



Коментари

Популярни публикации