КРЕМООБРАЗНА ПАСТА КРИТАРАКИ СЪС СПАНАК И ГЪБИ - CREAMY SPINACH AND MUSHROOM ORZO


ЗА ГЪБИТЕ
220  г - печурки
1 с . л - зехтин Екстра Върджин + 1 ч . л - масло
сол, смлян черен пипер, суха мащерка
ПАСТА
250 г - паста критараки (орзо)
около 700 мл - зеленчуков бульон
3 скилиди - пресован чесън
1/2 ч . л - италиански подправки от Прованс
1/2 ч . л - пушен червен пипер
1/2 ч . л - сол
200 г - бейби спанак
120 мл - сметана 30%
1/2 ч . л - люспи Чили
45 г - зелени маслини
45 г - черни маслини Каламата
2 с . л  -зехтин Екстра Върджин
ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
стрък праз, глава лук, морков, зърна черен пипер, сол, целина, селъри, пащърнак, червена чушка, дафинов лист.


Гъбите се обелват с ножче. Става много лесно. Не се измиват под течаща вода, а след като са обелени се избърсват с влажна домакинска хартия. Нарязват се на филийки.
В тиган се загрява зехтина и маслото. Прибавят се филийките гъби , поръсват се със сол и смлян черен пипер,  готвят,  докато сменят цвета си. Изваждат се от мазнината и се поръсват с мащерка. Оставят се настрана.
ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
В тенджера с вода  достатъчно да покрие зеленчуците се прибавят нарязана глава лук на четири, морков на парчета, стрък праз, зърна чер пипер, малко сол, парче целина, селъри, парченце пащърнак, малка червена чушка, дафинов лист. Оставя се на котлон да заври до омекване на зеленчуците. След като са сварени достатъчно се отцеждат, зеленчуците могат да се ползват за друг вид ястие, но бульона се запазва.
Към бульона , ако е необходимо се налива още вода, общо около 700 мл,  и се оставя на силен котлон да заври. Изсипва се пастата, разбърква се и веднага се намалява температурата на котлона от 9  - та степен на 3 - ка, леко да къкри. Периодично се разбърква ,защото този вид паста лесно загаря. 
Оставя се на котлон, докато  поеме водата, това става около 15 - 20 минути. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
В същия тиган от гъбите се добавя още малко зехтин и се прибавя спанака, маслините,  пресован чесън, италианските подправки, пушен червен пипер и малко сол. Разбърква се да се омазни спанака и се оставя да къкри за около 5 - 7 минути, да се сготви спанака. 
Прибавя се пастата, добре се разбърква и се оставя да клокне. Поръсва се с люспи Чили.
Добавя се сметаната и се оставя само да кипне и се сваля от котлона.
При сервиране се поръсва с настърган пармезан.





Коментари

Популярни публикации