НОВОГОДИШНА ТОРТА С ВИШНИ / ЧЕРЕШИ - NEW YER`S CAKE WITH CHERRIES


4 - яйца М
щипка - сол
150 г - кристална захар (ако се ползват череши захарта се намалява на 120 г)
120 г - брашно за торти и сладкиши
1 равна  ч . л  - бакпулвер
30 г - високомаслено какао
30 г - царевично нишесте
2 с . л - олио
ПЛЪНКА ОТ ВИШНИ
500 г - замразени вишни
60 г - кристална захар
КРЕМ
600 г - сирене Филаделфия, студено
400 мл - сметана 35% студена
100 г - кристална захар
и още
100 г - филиран млечен шоколад, или настърган


Ще е необходимо: тортена форма с ринг d 20-22 см и  подвижен ринг за торти и ацетатно  фолио.

В касерола се изсипват плодовете, (ползвах вишни) и захарта. 
Поставят се на умерен котлон да се размразят при разбъркване и след като започне да ври сместа се засичат 5 минути. Сваля се от котлона и веднага се прецежда. Запазват се плодовете и се запазва сиропа. Оставят се настрана.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват яйцата и захарта, докато видимо увеличат обема си и сместа стане пухкава, и при вдигане на бъркалките сместа трябва да може да рисува цифра, за около 7 - 9 минути.
Прибавя се олиото при  разбиване на ниска скорост.
В купа се смесва брашното, какаото, щипката сол, бакпулвера и нишестето.
Прибавят се към яйчената смес през сито на три пъти и се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне обема на яйцата.
Готовата смес се изсипва във формата върху хартия за печене и няколко пъти формата се потупва в плота, за да излезе въздуха. Точно по средата на тортата се поставя квадратче 3/3 см от изрязано алуминиево фолио. Това фолио няма да разреши по време на печенето да се образува капаче. 
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса с вентилатор около 20 - 30 минути ,или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната, отстранява се алуминиевото фолио, малкото капаче, което е по средата и след 15 минути се отстранява ринга,  оставя напълно да се охлади.
След като е напълно охладена се разрязва на три платки.
Оставят се настрана.
КРЕМ
Крема - сиренето се разбива заедно със захарта до гладкост. Прибавя се  сметаната и на висока скорост се разбива до твърди върхове. Получава се перфектно твърд крем, който се поставя в голям пош със средно голям  кръгъл накрайник.
СГЛОБЯВАНЕ
Поставя  се подвижен ринг за торти върху платка за торти, с размер,  колкото са големи платките,  като се обличат страните му с ацетатно фолио. За да не мърда фолиото на няколко места се захваща с кламери за ринга.
Поставя се първата платка и с четка се намазва със сироп от вишни, който е оставен настрана.
С помощта на поша се поставя крем, първо по края около стените, а след това и по средата да запълни цялата платка. Със сервизен нож, или обратна лъжица равно се  разпределя. Бъдете щедри на крем, той е достатъчен. Разхвърлят се половината от плодовете. Точно по края на стените се прави още един кръг с крем, така малко ще се повдигне тортата при поставянето на следващата платка.
Поставя се втора платка, напоява се със сироп и се намазва отново с крем, заглажда се.
Разхвърлят се останалите плодове и отново се прави един кръг само по стените на тортата, малко да е повдигната.
Поставя се и третата платка, леко се притиска и се намазва само отгоре  с останалия крем в поша. 
На мен ми остана малко повече крем, защото когато работя независимо, която и да е торта, винаги разбивам малко повече сметана, за да имам достатъчно и да не се притеснявам, че няма да ми стигне, както и се е случвало, което е много неприятно. Разбих сметана с 50 мл повече, или 450 мл.
Така приготвена тортата се оставя в хладилник най-малко за 4 часа или за 1 нощ.
Сметаната, която ми остана в поша я прибрах в хладилника, тя ще ми е нужна при окончателното  оформяне на тортата.
След като е престояла достатъчно време на студено се изважда. 
Отстранява се ринга и ацетатното фолио.  
Замазват се стените й с малкото останала сметана  от поша.
Отгоре се посипва с филиран млечен шоколад, или стружки шоколад.
Отгоре може да се декорира със сметанови рози.
Оставя се отново в хладилник.



.

Коментари

Популярни публикации