ПУЕШКИ ( ПИЛЕШКИ ) КЮФТЕНЦА ПО МИНИСТЕРСКИ - POLPETTE DI POLO SPECIALE
Пилешките кюфтенца по министерски ги видях при Мария, най- долу ще допълня името на блога й, заслужава да се погледне.
Нямам никаква представа, защо се наричат "министерски", но както и да се наричат рецептата е много добра и както разбрах е руска, така че към хрупкавите кюфтенца освен подлучен сос от кисело мляко, или зеленчуци в масло е много подходящо да се добави хубава руска заквасена сметана.
Получават се около 12 бройки, хрупкави ,но и сочни кюфтенца, подходящи и за обяд и за вечеря.
Моите кюфтенца са от разкошно пуешко филе.
500 г - пуешко филе
1 - яйце М
3 с . л - нишесте (или царевично /оризово брашно, ползвах царевично брашно)
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1 скилида -пресован чесън
100 г - настърган кашкавал
2 с . л - майонеза
3 - 4 стръка - наситнен магданоз
зехтин Екстра Върджин или слънчогледово олио за готвене
Пуешкото филе се нарязва на дребни кубчета. Много е удобно месото да е замръзнало, но до толкова, че да може да се реже с нож, така ще стане по удобно за нарязване на ситно.
Настъргва се кашкавала.
В купа се изсипва пуешките кубчета, брашното, яйцето, кашкавала, наситнен магданоз, майонезата, сол и смлян черен пипер. Добавя се пресован чесън.
Всичко добре се разбърква, до еднородна смес.
В тиган се загряван около 3 - 4 с . л . зехтин Екстра Върджин, предпочитам да ползвам зехтин, но това е по избор и възможност.
С голяма сладоледена лъжица с d 3.5 - 4 см се загребва от сместа. Не се препълва лъжицата. Внимателно се изсипва в сгорещената мазнина. Потупват се отгоре с вилица малко да се сплескат, за да може добре да се изпържат.
Пържат се до златисто от двете страни.
Изваждат се върху домакинска хартия, да попие мазнината.
Предлагат се с млечен сос, зеленчуци в масло или заквасена сметана.
Благодаря, Мария, за хубавата рецепта!
Коментари