БИСКВИТКА С ЯБЪЛКОВ ПЪЛНЕЖ - APPLE BISCUIT
200 г - рикота
120 г - масло на стайна температура
120 г - брашно
1 с . л - кристална захар
ПЛЪНКА
2 - следно големи ябълки
30 г - масло
60 г - кристална захар
1 ч . л . - канела на прах
настъргана кора от 1/2 лимон
50 г - смлени на едро орехи
кафява захар за поръсване
В купа се смесва с вилица мекото масло и рикотата, до крем.
Добавя се брашното и започва да се омесва тесто. Тестото не трябва да лепи по ръката и ако е необходимо се добавя брашно. При мен беше силно лепливо, затова добавих около 3 с . л. брашно. Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
През времето на изчакване се приготвя пълнежа.
Ябълката се обелва и настъргва на ренде.
В касерола на умерен огън се стопява маслото и се прибавя настърганата ябълка и захарта. Разбърква се и се оставя на котлона да се задушава, за около 5 - 7 минути, да изври течността.
Прибавят се орехите, лимоновата кора и канелата, разбърква се. Оставя се на умерен котлон при разбъркване, докато започнат да ухаях орехите и почти няма течност. Охлажда се.
Изважда се охладеното тесто и се разточва върху брашно с дебелина около 5 мм, трябва да е по плътно тестото.
С формичка с d 6 - 7 см се изрязват кръгчета.
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
В края на всяко кръгче се поставя по 1 пълна ч.л. от плънката, разпределя се по дължината.
Прихлупва се, леко се притиска да стане като сандвич.
Намазват се с малко вода и всяка бисквитка се потопява в кафява захар, само от едната страна. Потопяването в кафява захар е по избор, но на мен много ми харесват така бисквитите, а може и да се напудрят леко само с пудра захар.
Пече се в загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за 25 минути.
Коментари