КЕЙК С ЯБЪЛКИ - APPLE CAKE

 

3 -  яйца М
150 г - кисело мляко
150 г - кристална захар
ванилин пакетче
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1/2 лимон
70 г - слънчогледово олио
щипка - сол
230 г - универсално брашно
1 пълна ч . л - бакпулвер
2 с . л - сладко от лимони или портокали
3 следно големи - ябълки
кафява захар за поръска 


Не се ползва миксер.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, солта, захарта и ванилията, само докато се уплътнят.
Прибавя се киселото мляко, лимоновия сок, и се разбърква, налива се олиото, разбърква се.
Прибавя се брашното с бакпулвера на два пъти и настърганата лимонова кора. Разбърква се с шпатула и сместа силно прилича на майонеза.
Подготвя се кейкова форма 22-23 см/ 12 като се застила с по-голяма хартия за печене, така че да хване и стените на формата.
Изсипва се кейковата смес.
Намазва се с двете лъжици сладко, ползвах от портокали;
Ябълките се почистват и  както са с кората се нарязват на филийки около 3 мм дебелина. Забождат се керемидообразно в кейковата смес, но не много дълбоко да не потънат.
Поръсва се с кафява захар.


Пече се на 170 с вентилатор за около 50 минути или до суха клечка.
Охлажда се за 15 минути и се изважда от формата, поставя се върху решетка и след като се охлади напълно се поръсва с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации