БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ

 

Разбира се, че е съвсем обикновена баница с готови кори, но се оказа много сполучлива, затова реших да я споделя с всички . Рецептата е  по идея  на Ив. Звездев, и когато я разглеждах е съвсем обикновена баница, която всички правим, а се оказа баница - пудинг, толкова е хубава, ако се поръси и с пудра захар, след като е изпечена става великолепна, за тези които не се дразнят, че се смесват вкусове със сладко и солено, но всичко е по избор.

МРЕЧНО - ЯЙЧЕНА ПЛЪНКА
4 - яйца
400 г - кисело мляко
щипка - две   - сол
80 мл - слънчогледово олио

250 г - настъргано / смачкано сирене
500 г - кори ( ползвах 400 г)
ЗАЛИВКА
2 - яйца
100 мл - прясно мляко
80 г- разтопено масло

Приготвя се плънката, като в купа се счупват яйцата, добавя се киселото мляко, олиото и малко сол. Всичко се разбива с телена бъркалка, оставя се настрана.
Кръгла тава около  d- 35 - 37 см* много хубаво се намазва с парче масло, като се хващат и стените на тавичката.
В тавата се поставят една върху друга две кори, може леко и да се смачкат, важното е да влязат в тавичката, поливат се с яйчено - млечната плънка с един голям черпак, разпределя се из корите с обратна лъжица.  
Посипва се с част от  сиренето.
Следват отново две кори една върху друга, отново с черпак се поливат с яйчено - млечната смес и се посипва сирене.  Продължава се до изчерпване.
С последните 3 кори се покрива баницата, но не се намазват, поставят се една върху друга.
За заливката в купа  се счупват яйцата, разбиват се с телена бъркалка и се добавя  прясното мляко, разбърква се и се залива баницата. Нарязва се на крадрати.
Разтопява се маслото и се полива цялата баница.
Така приготвена се поставя в сгорещена фурна с вентилатор на 180 градуса за около 40 -45 минути.
* тавичката която ползвах е с размер 28 - 30 см и корите бяха 400 г може би затова става толкова хубава,  точно като пудинг, мека, сочна и много пухкава, но заради това че тавичката е доста по-малка и тъй като има много течност ,така както е по рецепта, много пръска по време на печенето и ако нямате предпазно фолио за фурна става доста неприятно от мазни пръски. Въпреки че имам предпазно фолио пак се получиха мазни петна,  но в крайна сметка всичко може веднага да се  почисти, както и направих.



Коментари

Популярни публикации